ΥΓΕΙΑ

Τι μαρτυρά η... γλώσσα μας για την κατάσταση της υγείας μας

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά σε καθρέφτηκοιτάξτε τη γλώσσα σας!
Τι μαρτυρά η... γλώσσα μας για την κατάσταση της υγείας μας

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά σε καθρέφτηκοιτάξτε τη γλώσσα σας!

Όσο παράδοξο και αν σας ακουστεί, η αλήθεια είναι ότιέχει να σας πει πολλά πράγματα για την κατάσταση της υγείας σας. Δείτε 5διαφορετικές καταστάσεις που σχετίζονται με την εμφάνιση της γλώσσας και τιυποδηλώνουν για την υγεία σας!

Αν η γλώσσα μοιάζει λεία και γυαλιστερή

Ίσως το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε κάποια διατροφικήανεπάρκεια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτό θα μπορούσε να είναιένδειξη σιδηροπενικής αναιμίας ή έλλειψης βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Αν μοιάζει με χάρτη

Πρόκειται για μία αθώα αλλά δυσάρεστη κατάσταση που λέγεται «γεωγραφικήγλώσσα» και χαρακτηρίζεται από λευκές ανομοιογενείς βλάβες. Η «γεωγραφικήγλώσσα» οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β, ωστόσο θα μπορούσε να οφείλεται σεερεθισμό από το αλκοόλ ή ορισμένα τρόφιμα. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα ζεστάκαι τα πολύ καυτερά τρόφιμα.

Γλώσσα με αυλάκια

Αν η γλώσσα έχει έντονες ρυτίδες που μοιάζουν με αυλάκια,τότε ίσως πρόκειται για μία εκ γενετής πάθηση, που σπάνια μπορεί να προκαλείαίσθημα καψίματος, όταν τρώτε πικάντικα τρόφιμα. Καλό θα ήταν να βουρτσίζετε τηγλώσσα σας κάθε φορά που πλένετε τα δόντια σας, προκειμένου να απομακρύνετε ταβακτήρια.

Αν είναι άσπρη

Αν παρατηρείτε λευκά ή γκρι σημάδια στην επιφάνεια της γλώσσαςκαι τη νιώθετε σκληρή, τότε ίσως πάσχετε από λευκοπλακία. Πρόκειται για διαταραχήτων βλεννογόνων που προκαλείται λόγω ερεθισμού από οδοντοστοιχίες, στεφάνες,σφραγίσματα, ή από τη χρήση καπνού. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αθώα,ωστόσο θα μπορούσε να αποτελεί πρώιμη ένδειξη καρκίνου.

Αν «μάλλιασε» η γλώσσα σας

Ο υπερβολικός αριθμός βακτηρίων είναι δυνατό να επηρεάσει τοχρώμα της γλώσσας, προσδίδοντάς τη μαύρη εμφάνιση. Στην περίπτωση αυτή, καλό θαείναι να την βουρτσίζετε απαλά δύο φορές την ημέρα και να αποφύγετε το κάπνισμαπου μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Συνήθως η μαύρη εμφάνιση υποχωρεί μετάαπό μικρό χρονικό διάστημα.