ΥΓΕΙΑ

Σουηδία: μην κοιμάστε με τα βρέφη σας για να ...ζήσουν

Την συμβουλή,να μην κοιμούνται τα βρέφη μαζί με τους γονείς τους, δίνουν τώρα οι επιστήμονεςστην Σουηδία, προτρέποντας τους γονείς να αλλάξουν νοοτροπία, για το καλό των μωρών τους.
Σουηδία: μην κοιμάστε με τα βρέφη σας για να ...ζήσουν

Την συμβουλή,να μην κοιμούνται τα βρέφη μαζί με τους γονείς τους, δίνουν τώρα οι επιστήμονεςστην Σουηδία, προτρέποντας τους γονείς να αλλάξουν νοοτροπία, όσο και εάν είναι…ψυχικά επώδυνο.

Τις νέεςκατευθυντήριες γραμμές έδωσε ένας καθηγητής παιδιατρικής που μίλησε στο ιατρικόπεριοδικό Dagens Medicin.
«Στη διάρκεια των τελευταίων ετών μέσω των ερευνών αποκαλύφθηκε ότι ο ύπνοςμαζί με τους γονείς είναι ένας από τους παράγοντες που συνδέονται με τουςθανάτους βρεφών», δήλωσε ο καθηγητής Γκόραν Βένεργκρεν.

Έρευνα επίσης που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στην επιστημονικήεπιθεώρηση British Medical Journal έδειξε ότι σε σύνολο σχεδόν 1.500περιπτώσεων αιφνίδιου θανάτου βρεφών, το 22% είχε συμβεί στο κρεβάτι τωνγονιών. Όπως δήλωσε ο συντάκτης της έρευνας, ο καθηγητής ιατρικών στατιστικώνΜπομπ Κάρπεντερ, οι πιθανότητες θανάτου των βρεφών πενταπλασιάζονται όταν αυτάκοιμούνται στο κρεβάτι των γονιών τους.

Να σημειωθεί,ότι η Σουηδία, αποτελεί μία από τις χώρες όπου παρατηρείται συχνότερα τοφαινόμενο οι γονείς να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τα παιδιά τους τα πρώταχρόνια της ζωής τους και σύμφωνα με την αξιωματούχο της υπηρεσίας Κοινωνικών Υποθέσεωντης χώρας, Κέρστιν Νόρντστραντ, «Είναισημαντικό τα βρέφη τα οποία είναι μικρότερα από τριών μηνών να κοιμούνται στοδικό τους κρεβάτι».

Η προτροπήαυτή είναι «νέα», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα, η Σουηδία συμβούλευετους γονείς να μην αφήνουν τα νεογέννητα να κοιμούνται σε ένα δωμάτιο όπουκαπνίζουν ή στο κρεβάτι ενός γονέα που βρίσκεται υπό την επήρεια ουσιών πουμειώνουν τις αντιδράσεις του.

Μιαέκθεση που δημοσιεύθηκε το 2001 στο παιδιατρικό περιοδικό Early HumanDevelopment έδειξε ότι η Σουηδία είναι η χώρα της Δύσης όπου είναι πιοδιαδεδομένη αυτή η πρακτική, καθώς αφορά το 65% των βρεφών μικρότερων των τριώνμηνών.

Σύμφωνα τέλος με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από τοπεριοδικό Mama το 2012, ένα 29% από τις Σουηδέζες που ερωτήθηκαν απάντησε ότιέκαναν έρωτα την ώρα που το μωρό τους κοιμόταν δίπλα τους στο κρεβάτι.