ΥΓΕΙΑ

Επτά πόνοι που δεν πρέπει να αγνοήσετε για κανένα λόγο

Η νούμερο ένα αιτία για την οποία επισκεπτόμαστε το γιατρόείναι ο πόνος. Συγκεκριμένα, πάνω από το 50% των διακομιδών στα νοσοκομεία καιτο 30% των επισκέψεων σε ιατρεία αφορούν πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος.

Επτά πόνοι που δεν πρέπει να αγνοήσετε για κανένα λόγο

Η νούμερο ένα αιτία για την οποία επισκεπτόμαστε το γιατρόείναι ο πόνος. Συγκεκριμένα, πάνω από το 50% των διακομιδών στα νοσοκομεία καιτο 30% των επισκέψεων σε ιατρεία αφορούν πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος.

Δείτε ποιους πόνους δεν θα πρέπει να αγνοούμε, σύμφωνα μεειδικούς στην καρδιολογία, την εσωτερική παθολογία, την γηριατρική και τηνψυχιατρική, αλλά θα πρέπει αμέσως να συμβουλευόμαστε κάποιο γιατρό.

Δυνατός πονοκέφαλος

Αν ξαφνικά αισθανθείτε έναν εξαιρετικά δυνατό και ανεξήγητοπόνο στο κεφάλι, που δεν θυμίζει παλιότερους πονοκεφάλους που έχετε περάσει,τότε συμβουλευτείτε άμεσα έναν γιατρό.

«Η πιθανή αιτία του μπορεί να είναι από κάτι απλό, όπωςπονοκέφαλος εξαιτίας ιγμορίτιδας, έως αιμορραγία ή όγκος στον εγκέφαλο», λέει ηδρ Σάντρα Φράιχοφερ, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολεγίου Παθολόγων (ACP).

Από την πλευρά της, η δρ Σάρον Μπράνγκμαν, εκπρόσωπος τηςΑμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας (AGS) τονίζει πως σε αρκετές περιπτώσειςαποτελεί κλασική ένδειξη ανευρύσματος στον εγκέφαλο.

Πόνος στο στήθος, τη γνάθο, τον ώμο, το μπράτσο και τηνκοιλιά

Ο πόνος στο στήθος ίσως υποδεικνύει πνευμονία ή έμφραγμα.Ωστόσο, ο διευθυντή του Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολήτου Πανεπιστημίου του Σαιντ Λούις, Τζέρομ Κοέν, τονίζει ότι τα καρδιολογικάπροβλήματα δεν εκδηλώνονται μόνο με πόνο ούτε μόνο στο στήθος.

«Οι καρδιολογικοί ασθενείς μιλούν για αίσθημα πίεσης ήβάρους στο στήθος, αλλά και για ενοχλήματα ή πόνο στο λαιμό, στη γνάθο, στοναριστερό ώμο ή μπράτσο, καθώς και στο στομάχι», σημειώνοντας ότι ακόμη και ηδιακοπτόμενη ενόχληση θα πρέπει να ελέγχεται, διότι μπορεί να αποτελείχαρακτηριστική ένδειξη στηθάγχης.

Πόνος χαμηλά στη ράχη ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες

Κατά την επικεφαλής του Τμήματος Γηριατρικής στην ΙατρικήΣχολή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δρα Μπράνγκμαν, συνήθωςοφείλεται στην αρθρίτιδα.

Ωστόσο, άλλες πιθανές διαγνώσεις είναι έμφραγμα, πρόβλημαστην κοιλιά, ακόμα και οξύς διαχωρισμός της αορτής – μία επικίνδυνη για τη ζωήκατάσταση που αφορά την κύρια αρτηρία του σώματος και εκδηλώνεται συνηθέστερασε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Πολύ δυνατός πόνος στην κοιλιά

Ίσως αιτία είναι προβλήματα στη χοληδόχο κύστη και τοπάγκρεας, έλκος στο στομάχι ή αλλού στο πεπτικό, αποφράξεις των εντέρων ή και σκωληκοειδίτιδα.

Εξουθενωτικός πόνος στη γάμπα

Είναι πιθανό να ευθύνεται η δημιουργία θρόμβωσης σε φλέβαβαθιά στο πόδι. Αν ο θρόμβος απελευθερωθεί από το πόδι και, μέσω του αίματος,φτάσει στους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή και να κοστίσειτη ζωή. Αν ο πόνος συνοδεύεται από πρήξιμο, συμβουλευτείτε άμεσα κάποιο γιατρό.

Καυστικός πόνος στα πόδια

Η αίσθηση καψίματος στα πόδια, που παρομοιάζεται με τρύπημααπό βελόνες, μπορεί να αποτελεί ένδειξη αδιάγνωστου διαβήτη, ο οποίος έχει ήδηπροκαλέσει ως επιπλοκή την περιφερειακή νευροπάθεια, που προκαλεί τον πόνο.

Ασαφείς, διάχυτοι πόνοι

Συχνά κατά τον δρα Τόμας Γουάιζ, διευθυντή του ΤμήματοςΨυχιατρικής στο Νοσοκομείο Inova Fairfax, οι διάχυτες ενοχλήσεις αποτελούνσυχνή ένδειξη κατάθλιψης. Αν παράλληλα το άτομο παρουσιάζει απώλειαενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε τον ευχαριστούσαν και αδυνατεί ναλειτουργήσει όπως παλιά, τότε πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.