ΥΓΕΙΑ

19ο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας: στο τραπέζι οι σύγχρονες «μάστιγες»

Με μία πλούσια ατζέντα, με όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την εσωτερική παθολογία, όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα και νεοπλσματικές ασθένειες, πραγματοποιείται το Πανελλήνιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας.
19ο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας: στο τραπέζι οι σύγχρονες «μάστιγες»

Πολυμέτωπη, σκληρή «μάχη»εναντίον πληθώρας νοσημάτων που χαρακτηρίζονται από τουςειδικούς ως «μάστιγες» του σύγχρονου κόσμου και οι οποίεςταλαιπωρούν εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε παγκόσμιο επίπεδο, καλείται να δώσεισήμερα η σύγχρονη Εσωτερική Παθολογία!

Ταπαραπάνω επισημαίνει, με αφορμή τη διεξαγωγή του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου ΕσωτερικήςΠαθολογίας στις 11 – 14 Δεκεμβρίου2013 στην Αθήνα (ξενοδοχείο Divani Caravel) ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕλληνικήςΕταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (Ε.Ε.Ε.Π.), Καθηγητής Παθολογίας,Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνώνκαι Ούλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκός και Μέλος της Συγκλήτου της ΕυρωπαϊκήςΑκαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA,Σάλτσμπουργκ - Αυστρία) κύριος ΣωτήριοςΑ. Ράπτης.

Το Συνέδριο τελεί υπό τηναιγίδα του υπουργείου Υγείας,της Ελληνικής Ακαδημίας ΙατρικήςΕπιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), του ΠανελληνίουΙατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), του ΙατρικούΣυλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.), της ΕυρωπαϊκήςΑκαδημίας Επιστημών και Τεχνών (E.A.S.A.), του ΕθνικούΚέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκώντου (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) και του ΕυρωπαϊκούΙνστιτούτου Υγείας (Ε.Ι.Η.).

Τα θέματα που θα εξετασθούν αναλυτικά στο συνέδριο είναι:

Η παχυσαρκία, ξεχωριστή πάθηση, αλλά καιένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούςπαράγοντες εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ.) και των καρδιαγγειακώννοσημάτων, αποτελεί επιδημία σε όλεςτις βιομηχανικές χώρες, καθώς, σύμφωνα με διεθνή επιστημονικά δεδομένα, περισσότεροιαπό ένα δισεκατομμύριο ενήλικεςείναι υπέρβαροι και 300 εκατομμύρια παχύσαρκοι. Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται να γιγαντώνεται,όπως αποκαλύπτουν σχετικές επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες προβλέπουν ότι ταεπόμενα 50 χρόνια το υπολογιζόμενο προσδόκιμο επιβίωσης αναμένεται να μειωθεί αισθητά εξαιτίας της παχυσαρκίας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, η πιο συχνή και ύπουλη διαταραχή του μεταβολισμούπου μπορεί να προκαλέσει ποικίλες βαρύτατες επιπλοκές, λαμβάνει,πλέον, διαστάσεις «πανδημίας». Ταυτόχρονα,αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημαδημόσιας υγείας διεθνώς, καθώς για την αύξηση της συχνότητάς τουευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, ο τρόποςζωής και διατροφής των ανεπτυγμένων χωρών!

Τακαρδιαγγειακά νοσήματα, ο μεγάλοςαυτός «δολοφόνος» του ανθρωπίνου γένους,συνεχίζουν ακάθεκτα το καταστροφικό τους «έργο», καθώς ευθύνονται για περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο. Όπως προκύπτει, μάλιστα, από τα στοιχεία του Παγκόσμιου ΟργανισμούΥγείας (Π.Ο.Υ.), ο αριθμός αυτός έως το 2025 αναμένεται να ανέλθει στα 25 εκατομμύρια, δηλαδή σε ποσοστό περίπου 40 – 45% της παγκόσμιας θνησιμότητας!

Οι νεοπλασματικές ασθένειες σημειώνουν αμείωτη θνητότητα τα τελευταία χρόνια, παρά την ανάπτυξη σύγχρονων νέων θεραπειών, καθώς τα νεοπλάσματα ευθύνονταιγια περίπου το 1/3 των θανάτων σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο καρκίνος είναι σήμερα από τις κύριες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2010 η νόσος αντιστοιχούσε σε 7,6 εκατομμύρια θανάτους (21% περίπου των συνολικών θανάτων), αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 13.1 εκατομμύρια έωςτο 2030.

Εάν, μέσα σε όλα αυτά, ληφθεί υπόψη η ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμωνμε σακχαρώδη διαβήτη την τελευταία 20ετία, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείςσε πόσο κρίσιμο «σταυροδρόμι»βρίσκεται στις μέρες μας η υγεία,τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στηνΕλλάδα.

Κατά τηνΤελετή θα απονεμηθεί το βραβείο «Β.Μαλάμου» στον Καθηγητή Παθολογίας,επί 16 έτη Διευθυντή της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής τουΠανεπιστημίου Αθηνών και του Διαβητολογικού Κέντρου στο Γενικό ΝοσοκομείοΑθηνών «ΛΑΪΚΟ», Νικόλαο Λ. Κατσιλάμπρο.Το βραβείο θεσμοθετήθηκε από την Ε.Ε.Ε.Π. το έτος 2000, με στόχο να τιμήσειΈλληνες συναδέλφους που διακρίνονται για το ερευνητικό, κλινικό και διδακτικό τους έργο, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Παράλληλα,το «Ασκληπιείο» βραβείο, μια ετήσια διάκριση η οποίαθεσμοθετήθηκε, επίσης, το 2000, με στόχο να τιμήσει Έλληνες συναδέλφους πουδιέπρεψαν ως μάχιμοι κλινικοί ιατροίστο πεδίο του καθήκοντος, αλλά και έδειξαν ενδιαφέρον για την κλινική έρευναστο πεδίο της Παθολογίας. Το βραβείο αυτό θα απονεμηθεί στο Συντονιστή Διευθυντή της ΠαθολογικήςΚλινικής και Υπεύθυνο του Διαβητολογικού Εξωτερικού Ιατρείου του ΓενικούΝοσοκομείου Χαλκίδας, Διδάκτορα της Ιατρικής Γεώργιο Α. Χαλιώτη.

Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης θα αποτελέσει η απονομήτου «Ιπποκράτειου» βραβείου, που θεσμοθετήθηκε το 1995, με στόχο νατιμήσει διακεκριμένους επιστήμονες διεθνούςεμβέλειας, μαζί με τη συνοδό «ΙπποκράτειοΔιάλεξη». Την «Ιπποκράτειο Διάλεξη», η οποία φέρει τοόνομα του «πατέρα της Ιατρικής» Ιπποκράτη, θα παρουσιάσει εφέτος ο βραβευόμενος διακεκριμένοςτακτικός Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντήςτου Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού, Διαβήτη και Διατροφής στοΠανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου, Charité, και Διευθυντής τουΤμήματος Κλινικής Διατροφής του Γερμανικού Ινστιτούτου Διατροφής Potsdam-Rehbruecke, Βερολίνο, Andreas F. H. Pfeiffer, με θέμα «Παθοφυσιολογία και θεραπεία του λιπώδουςήπατος στον άνθρωπο: Πολλά υποσχόμενα νέα επιτεύγματα» (Pathophysiology and treatment of human fatty liver: Good news).

Επιπλέον, ηΕ.Ε.Ε.Π. απονέμει ετησίως το βραβείο«Ηρακλή Φίλη» στην καλύτερηαναρτημένη κλινική εργασία που ανακοινώνεται στο Συνέδριο, με πρώτοσυγγραφέα ειδικευόμενο ή ειδικευμένο έως τρία έτη από την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας. Τοβραβείο είναι αφιερωμένο στη μνήμητου Δρος. Ηρακλή Φίλη, διακεκριμένου ιατρού, ιδρυτικού μέλους και μέλους επίσειρά ετών του Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Π., καθώς και Προέδρου της Επαγγελματικής ΈνωσηςΠαθολόγων Ελλάδος, συνοδευόμενο από χρηματικόέπαθλο 1.000 Ευρώ (δύο βραβεία, από 500 Ευρώ έκαστο), το οποίο προσφέρεταιαπό την οικογένειά του.