ΥΓΕΙΑ

Η αξία της ακτινομετρίας στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων

Ηνέα μέθοδος μη επεμβατικής εκτίμησης της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας, μέσω τηςακτινομετρίας μικροκυμάτων
Η αξία της ακτινομετρίας στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων

Ηνέα μέθοδος μη επεμβατικής εκτίμησης της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας, μέσω τηςακτινομετρίας μικροκυμάτων που το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί από την Α’Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το ΠανεπιστήμιοBolton της Αγγλίας, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των συνέδρων του 17ουΣυμποσίου Αθηροσκλήρωσης Συναφών Παραγόντων που οργάνωσε το ΕΛΙΚΑΡ (13-14Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Caravel ).

Όπωςεξήγησε ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ΚωνσταντίνοςΤούτουζας, η συντριπτική πλειοψηφία των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων( ΑΕΕ)είναι ισχαιμικής αιτιολογίας και πάνω από το 50% αυτών οφείλονται σεαθηρωματική νόσο των καρωτίδων. Η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών υψηλούκινδύνου αποτελεί ένα νέο σημαντικό ερευνητικό πεδίο με στόχο την πρόληψη τωνισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ηκύρια απεικονιστική μέθοδος για την ανίχνευση αθηρωματικών αλλοιώσεωνστις καρωτίδες είναι το υπερηχογράφημα. Εντούτοις, η μέθοδος αυτή δενεπιτρέπει την εκτίμηση των λειτουργικών χαρακτηριστικών των πλακών, που τιςκαθιστούν «ευάλωτες».

Η νέα μέθοδος μη επεμβατικής εκτίμησης της ευάλωτηςαθηρωματικής πλάκας, μέσω της ακτινομετρίας μικροκυμάτων είναι μια αναίμακτημέθοδος καταγραφής της θερμοκρασίας σε βάθος μέχρι περίπου 10 mm πουεκλύεται από τους ανθρώπινους ιστούς.

Η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοστεί τόσοπειραματικά και εμφανίζει πολύ καλή συσχέτιση με την θερμογραφία και τηνιστολογία, όσο και κλινικά στην εκτίμηση των αθηρωματικών πλακών στις καρωτίδεςασθενών με στεφανιαία νόσο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με καρωτιδικήνόσο και ευάλωτες πλάκες έχουν χειρότερη πρόγνωση από ότι ασθενείς χωρίςχαρακτηριστικά ευάλωτων πλακών. Η ακτινομετρία μικροκυμάτων είναι μια απλή καιμη επεμβατική μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρωτογενή πρόληψηαπό τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.