ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Σε ποιες ασθένειες βοηθά η εναλλακτική ιατρική και τα βότανα

Σε ποιες ασθένειες βοηθά η εναλλακτική ιατρική και τα βότανα
Oι θάνατοι από τις παρενέργειες των συμβατικών ιατρικών μεθόδων αποτελούν σύμφωνα με εκτιμήσεις την τρίτη αιτία θανάτου σε αναπτυγμένες χώρες.

Oι θάνατοι από τις παρενέργειες των συμβατικών ιατρικών μεθόδων αποτελούν σύμφωνα με εκτιμήσεις την τρίτη αιτία θανάτου σε αναπτυγμένες χώρες.

Το κενό στην ύπαρξη καθολικών ασφαλών και αποτελεσματικών μεθόδων έρχεται κατά  τα τελευταία χρόνια να καλύψει η Εναλλακτική Ιατρική η οποία χρησιμοποιεί κατά την θεραπεία ασθενών μόνο φυτικά φάρμακα και φυσικές θεραπευτικές μεθόδους. Ένα σύνηθες ερώτημα που απασχολεί τους ασθενείς είναι εάν η εναλλακτική Ιατρική προσφέρει αποτελεσματικές χωρίς παρενέργειες λύσεις.

Είναι γεγονός ότι παρά την ύπαρξη αρκετών παραδοσιακών θεραπευτικών συστημάτων (π.χ. φυτοθεραπεία, κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική, ayurveda, ομοιοπαθητική κ.λπ.) τα οποία χρησιμοποιούν φυσικά φάρμακα και μεθόδους που εφαρμόζονται επί χρόνια και μεταδίδονται κυρίως μέσω παραδόσεων, υπάρχει έλλειμμα μεγάλων αξιόπιστων επιστημονικών ερευνών για πολλές από τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους και φάρμακα των παραδοσιακών αυτών συστημάτων.

Τα παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα είναι πολλά και περιλαμβάνουν την κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική, την ayurveda, την ομοιοπαθητική, την διατροφική θεραπεία, την βοτανοθεραπεία. Στον χώρο αυτό εντάσσονται και παραδοσιακές θεραπευτικές πρακτικές που δεν χρησιμοποιούν καθόλου φάρμακα όπως ο βελονισμός. Η έλλειψη καλά σχεδιασμένων ερευνών, που να αξιολογούν όλα τα φάρμακα και τις μεθόδους των παραδοσιακών θεραπευτικών συστημάτων, οφείλεται κυρίως σε έλλειψη χρηματοδοτών. Αυτό κυρίως συμβαίνει λόγω των μικρότερων περιθωρίων κέρδους που παρέχουν οι φυσικές πρώτες ύλες στις βιομηχανίες παρασκευής φαρμάκων καθώς και σε διαπλεκόμενα με την χημική φαρμακοβιομηχανία συμφέροντα του ιατρικού κατεστημένου.

Το τοπίο στον τομέα αυτό σταδιακά μεταβάλλεται. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε στις ΗΠΑ, το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικά και ιδιωτικά κεφάλαια και ασχολείται εντατικώς από το 2000 με την πραγματοποίηση καλά σχεδιασμένων κλινικών ερευνών που αφορούν τις θεραπευτικές και τοξικές ιδιότητες των βοτάνων, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια διεθνούς φήμης. Στα πλαίσια αυτά έχει διαπιστωθεί μετά από έρευνες η ηπατοτοξική δράση διαφόρων φυσικών ουσιών παραδοσιακών θεραπευτικών συστημάτων (π.χ. chaparral) και η θεραπευτική δράση και η ασφάλεια άλλων (π.χ. glucosamine sulphate). Έτσι σήμερα υπάρχουν ασφαλή και αποτελεσματικά φυσικά φάρμακα μέθοδοι και βότανα με επαρκή παγκόσμια ιατρική εμπειρία που έχουν ένδειξη σε μια ποικιλία παθολογικών προβλημάτων.

Οι εναλλακτικές θεραπευτικές πρακτικές, δρουν ολιστικά και πιο βαθμιαία από το χημικό φάρμακο με αποτέλεσμα να απαιτείται συχνά περισσότερος χρόνος από το χημικό φάρμακο για την εμφάνιση ορατών αποτελεσμάτων ενώ χρειάζονται αρκετές φορές υψηλού βαθμού διατροφική πειθαρχία ή αλλαγές σε ορισμένες συνήθειες της καθημερινότητας. Έτσι δεν απευθύνονται σε ανυπόμονους ασθενείς, οι οποίοι απαιτούν άμεση απελευθέρωση από τα συμπτώματά τους, σε ασθενείς που δεν έχουν αυτοπειθαρχία, σε ασθενείς που δεν έχουν συνειδητοποιήσει την βλαπτική μακροπρόθεσμη δράση της πολυφαρμακίας δίδοντας έμφαση σε βραχυπρόθεσμα θεραπευτικά αποτελέσματα. Οι εναλλακτικές θεραπευτικές πρακτικές δρουν κινητοποιώντας τις αμυντικές εφεδρείες του οργανισμού με αποτέλεσμα να δρουν ελάχιστα ή καθόλου όταν οι εφεδρείες αυτές έχουν εξαντληθεί.

Παθολογικές καταστάσεις στις οποίες εφαρμόζονται οι εναλλακτικές θεραπείες είναι:

•         Παθολογικές καταστάσεις με δυσανεξίες στα χημικά φάρμακα

•         Καταστάσεις δυσανεξίας σε τρόφιμα

•         Νοσήματα στα οποία η συμβατική φαρμακολογική αντιμετώπιση απαιτεί υψηλές δόσεις χημικών φαρμάκων και επιδιώκεται μείωση δοσολογίας.

•         Νέα άτομα με χρόνια νοσήματα και ενεργείς αμυντικές εφεδρείες στα οποία η προβλεπόμενη διάρκεια χορήγησης του χημικού φαρμάκου υπερβαίνει την δεκαετία με αποτέλεσμα το άτομα να εκτίθεται σε κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών (π.χ. αυξημένη χοληστερίνη σε εφήβους νέους ενηλίκους).

•         Ψυχοσωματικά συμπτώματα στα οποία επιδιώκεται η αποφυγή της εξάρτησης από βαριά ψυχοφάρμακα

•         Ψυχοσωματικά συμπτώματα στα οποία προεξάρχει το σωματικό σύμπτωμα με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στα ψυχοφάρμακα

•         Παθολογικά συμπτώματα κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης

•         Λειτουργικές διαταραχές του οργανισμού με δυσάρεστα συμπτώματα (π.χ. σπαστική κολίτιδα)

•         Καταστάσεις υπογονιμότητας στις οποίες επιδιώκεται η μεγιστοποίηση της φυσικής ενίσχυσης του οργανισμού.

•         Εργαστηριακές διαταραχές (π.χ. ουραιμία, αυξημένα τριγλυκερίδια)

•         Καταστάσεις ήπιας υπέρτασης

•         Περιπτώσεις διαβήτηΔρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770


E mail: amoschovaki@yahoo.gr

 


 

BEST OF NETWORK

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Ο χιονιάς σαρώνει κεντρική και βόρεια Ελλάδα - Το έστρωσε και την Αττική

Παραιτήθηκε ο Αδαμόπουλος από την Ομοσπονδία μετά τις καταγγελίες Μπεκατώρου

Κακοκαιρία: Δείτε LIVE πού χιονίζει τώρα σε όλη την Ελλάδα

Επίθεση στο Μετρό: Ο πληροφοριοδότης και ο «υπερ-κοριός» έφεραν τις συλλήψεις των δραστών

Συνεπιμέλεια: Όλη η αλήθεια – Γιατί καθυστερεί η διαβούλευση;

Λιανεμπόριο: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα - Όλα τα μέτρα, τι ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές

SMS στο 13033: Πού δεν ισχύει η διάρκεια των δύο ωρών

X-files στον ουρανό της Αττικής: Η «στενή επαφή» αεροπλάνου της Ολυμπιακής με ATIA

Survivor (17/1): Η επίθεση της Ελίζαμπεθ Ελέτσι στην Κάτια Ταραμπάνκο (video)

Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ εξελέγη νέος Πρόεδρος του CDU - Αυτός είναι ο διάδοχος της Μέρκελ

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Πώς θα εξελιχθεί o χιονιάς από Δευτέρα - Πρόγνωση Μαρουσάκη

Ιωάννα Τούνη: Αποκάλυψε πόσο της κόστισε το ταξίδι στο Ντουμπάι (pics)