ΥΓΕΙΑ

ΕΛΙΚΑΡ: η κρίση αυξάνει τους υπερτασικούς

Με τον πιο σκληρό τρόποβιώνουν την κρίση οι υπερτασικοί ασθενείς, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς έχουν αυξηθεί δραματικά τα περιστατικά.
ΕΛΙΚΑΡ: η κρίση αυξάνει τους υπερτασικούς

Με τον πιο σκληρό τρόποβιώνουν την κρίση οι υπερτασικοί ασθενείς, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς έχουν αυξηθεί δραματικά τα περιστατικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τωνεπιστημόνων του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και με αφορμή τη διοργάνωση του 17ου ΣυμποσίουΑθηροσκλήρωσης και Συναφών Κινδύνων, αυξήθηκαν δραματικά, έως και 150%, ταπεριστατικά με αρτηριακή πίεση >200 mm Hg, και με τους περισσότερους ασθενείς, ναδηλώνουν ότι δεν λαμβάνουν την αγωγή τους.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο f- kosmos.gr, άλλη μελέτηέδειξε ότι τέσσερις στους δέκα υπερτασικούς ασθενείς που δεν λαμβάνουν τηναγωγή όπως αυτή συνιστάται από το γιατρό: είτε παίρνουν λιγότερα δισκία από τασυνιστώμενα είτε παραλείπουν κάποιες δόσεις είτε διακόπτουν οριστικά τη αγωγήτους.

Το κόστος, ο φόβος παρενεργειών αλλά και η διάθεση των ασθενών αναφέρονται ωςλόγοι για τη μη σωστή θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η καλή σχέση γιατρού ασθενούς, η διάθεση χρόνου από τον γιατρό να εξηγήσει στονασθενή ότι τα οφέλη της θεραπείας είναι πολύ περισσότερα από τους ενδεχομένουςκινδύνους και τα απλουστευμένα δοσολογικά σχήματα θεωρείται ότι συμβάλουν σεαυτή τη κατεύθυνση.


Ο Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών κ. ΔημήτρηςΡίχτερ σε συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε στον τομέα της διατροφής, που αποτελείτην σημαντικότερη ενεργητική εμπλοκή του ανθρώπου για την πρόληψη τωνκαρδιαγγειακών επεισοδίων, με τους Ικαριώτες να έρχονται για μια ακόμη φορά στοπροσκήνιο για την χαρτογράφηση της διατροφής τους και τη συσχέτισή της με τηνμακροβιότητά τους.

Ο επίκουρος καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας αναφέρθηκε στη νέα μέθοδο μηεπεμβατικής εκτίμησης της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας, μέσω της ακτινομετρίαςμικροκυμάτων που το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί από την Α’ ΚαρδιολογικήΚλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Bolton τηςΑγγλίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων( ΑΕΕ) είναιισχαιμικής αιτιολογίας και πάνω από το 50% αυτών οφείλονται σε αθηρωματική νόσοτων καρωτίδων. Η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών υψηλού κινδύνου αποτελεί ένανέο σημαντικό ερευνητικό πεδίο με στόχο την πρόληψη των ισχαιμικών εγκεφαλικώνεπεισοδίων.

Ο επίκουρος καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης αναφέρθηκε στις πρόσφατες Ευρωπαϊκέςοδηγίες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης σύμφωνα με τις οποίες -και αντίθεταμε ότι ίσχυε μέχρι τώρα- η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μειώνεται σε όλους τουςυπερτασικούς ασθενείς σε τιμές κάτω των 140/90 mmHg, ανεξάρτητα αν ο ασθενήςέχει σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ήνεφρική ανεπάρκεια.