ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος προστάτη: νέα ελπιδοφόρα φαρμακευτικά «όπλα»

Ιδιαίτερα αισθητή κάνει σήμερα την παρουσία του στον παγκόσμιο νοσολογικό χάρτη ο καρκίνοςτου προστάτη, καθώς αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στους άντρες και τη δεύτερησυνηθέστερη αιτία θανάτου από καρκίνο γενικότερα!
Καρκίνος προστάτη: νέα ελπιδοφόρα φαρμακευτικά «όπλα»

Ιδιαίτερα αισθητή κάνει σήμερα την παρουσία του στον παγκόσμιο νοσολογικό χάρτη ο καρκίνοςτου προστάτη, καθώς αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στους άντρες και τη δεύτερησυνηθέστερη αιτία θανάτου από καρκίνο γενικότερα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι στατιστικά,1 στους 6 άνδρες αναπτύσσεικάποια στιγμή στη ζωή του τη νόσο, ενώ τα άτομα με ιστορικό προσβολής σε επίπεδο συγγενείαςπρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός κτλ)διατρέχουν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισής της σεσχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Εάν, μάλιστα, ο καρκίνος του συγγενούς έχει διαγνωσθεί σε σχετικά νέα ηλικία (π.χ. στα 50-60), ο κίνδυνοςαυτός διπλασιάζεται.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα σημερινάεπιστημονικά δεδομένα, οι πιθανότητεςανάπτυξης καρκίνου του προστάτη αυξάνονταιμε την ηλικία. Έτσι, ποσοστό 30% των ανδρών θα προσβληθούν στην ηλικία των 50ετών, και ποσοστό 80% θαπροσβληθούν στα 80 τους χρόνια. Σεκάθε περίπτωση, για τα άτομα μεγάληςηλικίας με διάφορα προβλήματα υγείαςκαι προσδόκιμο επιβίωσης μέχρι 10 χρόνια, τα ποσοστά ωφέλειας από τυχόν προληπτικόέλεγχο του καρκίνου του προστάτη είναι εξαιρετικάχαμηλά.

Ωστόσο, σημαντική πρόοδος σημειώνεται στις μέρες μας σε ό,τι αφορά τη θεραπευτικήαντιμετώπιση της νόσου, καθώς νέα,δυνατά «όπλα» προστίθενται, πλέον, στο φαρμακευτικό«οπλοστάσιο» των επιστημόνων στη «μάχη»κατά του καρκίνου του προστάτη. Ένα από αυτά είναι η ουσία ενζαλουταμίδη (enzalutamide).

Πρόκειται για ένα καινοτόμο μόριο, η δραστικότητα του οποίου τεκμηριώνεταισε επίπεδο μεγάλων κλινικών δοκιμών,που χορηγείται από του στόματος μια φοράτην ημέρα. Η ενζαλουταμίδη δρα ως αναστολέαςτου υποδοχέα των ανδρογόνων (AR), αναστέλλοντας πολλαπλά το σηματοδοτικόμονοπάτι του υποδοχέα με τρειςδιαφορετικούς μηχανισμούς: α) εμποδίζειτη σύνδεση των ανδρογόνων στουςαντίστοιχους υποδοχείς, β) αναστέλλειτη μεταφορά των συμπλόκων τουυποδοχέα στον πυρήνα και γ) αναστέλλειτην πρόσδεσή τους στο DNA, καθιστώντας αδύνατο τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρωνκαι την ανάπτυξη του όγκου.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες AstellasPharma Inc. και Medivation Inc. ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι η ΑνεξάρτητηΕπιτροπή Παρακολούθησης Δεδομένων (IndependentData Monitoring Committee – I.D.M.C.) τις ενημέρωσε σχετικά με τα θετικά αποτελέσματα της προγραμματισμένηςενδιάμεσης ανάλυσης της κλινικής μελέτης PREVAIL, φάσης ΙΙΙ, μετην ενζαλουταμίδη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροιαπό 1.700 άνδρες με μεταστατικό, ανθεκτικό στον ευνουχισμό,καρκίνο του προστάτη (mCRPC). Οι ασθενείς είχαν προηγούμενα υποτροπιάσει σε αγωγή στέρησης ανδρογόνων και δενείχαν λάβει χημειοθεραπεία.

Από τους 1.715 ασθενείς που τυχαιοποιήθηκαν στημελέτη PREVAIL, δύο ασθενείςεμφάνισαν σπασμούς, όπως ανέφεραν οιερευνητές. Η πλήρης ανάλυση τωνδεδομένων ασφάλειας θα είναι διαθέσιμη μετάτο κλείδωμα της βάσης δεδομένων και την άρσητου τυφλού σχεδιασμού της μελέτης.
Όπωςτόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ουρολογίας των Πανεπιστημιακών Κλινικών SaintLuc , του Καθολικού Πανεπιστημίου του Louvain (UCL) και Κύριος Ερευνητής στηνΕυρώπη για τη μελέτη PREVAIL, ΚαθηγητήςBertrand Tombal, MD, PhD, «σε αυτή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εποχή για τηνθεραπεία του μεταστατικού, ανθεκτικού στον ευνουχισμό, καρκίνουτου προστάτη (mCRPC) που διερχόμαστε, η ανακάλυψηκαι ανάπτυξη της ενζαλουταμίδης αποτελεί σημαντική πρόοδο.

Από την πλευράτου, ο Αν. Ιατρικός Διευθυντής Ογκολογίας της Astellas Pharma Europe Ltd. Δρ. Mike Holmes επεσήμανε ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα και τηδυνατότητα να προσφέρουμε μια νέαθεραπεία στους ασθενείς μεμεταστατικό, ανθεκτικό στον ευνουχισμό, καρκίνο του προστάτη (mCRPC), στοστάδιο πριν τη χημειοθεραπεία».