ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Αυτές είναι οι πιο παράξενες εγκεφαλικές διαταραχές

Αυτές είναι οι πιο παράξενες εγκεφαλικές διαταραχές

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αναμφίβολα συναρπαστικός. Η λειτουργία του αποτελεί μυστήριο ακόμη και για τους κορυφαίους επιστήμονες και μπορεί να οδηγήσει στα πιο παράδοξα φαινόμενα.


Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αναμφίβολα συναρπαστικός.


Η λειτουργία του αποτελεί μυστήριο ακόμη και για τους κορυφαίους επιστήμονες και μπορεί να οδηγήσει στα πιο παράδοξα φαινόμενα.


Δείτε ποιες είναι οι πιο παράξενες εγκεφαλικές διαταραχές και πώς εκδηλώνονται.


Το Σύνδρομο του πτώματοςΕίναι γνωστό και ως Σύνδρομο Cotard. Ο ασθενής πιστεύει ότι έχει πεθάνει, ακόμη κι αν οι γύρω του προσπαθούν να τον πείσουν για το αντίθετο.


Το Σύνδρομο του Εξωγήινου Χεριού
Είναι γνωστό και ως Σύνδρομο του Δρ Strangelove. Πρόκειται για μια πάθηση που κάνει το χέρι του ασθενούς να λειτουργεί αυτόνομα και να δρα ανεξέλεγκτα. Το χέρι μπορεί για παράδειγμα να πιάνει και να μετακινεί αντικείμενα χωρίς ο ασθενής να το καταλαβαίνει.


Αποτεμνοφιλία


Ο ασθενής θέλει να ακρωτηριάσει ένα απολύτως υγιές άκρο (χέρι ή πόδι) χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος.


Το Σύνδρομο Riley-Day
Στον χώρο της Ιατρικής είναι γνωστό ως οικογενής δυσαυτονομία. Οι βλάβες στο νευρικό σύστημα κάνουν τον ασθενή να μην αισθάνεται καθόλου πόνο, κάτι  που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο ή ακόμη και μοιραίο στην περίπτωση τραυματισμού.


Το Σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων
Χαρακτηρίζεται από έντονες παραισθήσεις που θυμίζουν τη διάσημη ηρωίδα του βιβλίου. Ο ασθενής αισθάνεται πως ο χώρος γύρω του μεγεθύνεται ή συρρικνώνεται ή μπορεί να αισθάνεται τα άκρα του να επιμηκύνονται και να κονταίνουν.


Σύνδρομο Capgras
Ο ασθενής εκδηλώνει έντονες παραισθήσεις, με αποτέλεσμα να πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι γύρω του έχουν αντικατασταθεί από σωσίες ή απατεώνες. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη και για τους γονείς ή τα αδέλφια του ασθενούς.


Προσωπαγνωσία
Ο ασθενής αδυνατεί να αναγνωρίσει πρόσωπα, ακόμη και κοντινούς συγγενείς και φίλους ή άτομα που συναντά σε καθημερινή βάση.