ΥΓΕΙΑ

Οι επιθανάτιες εμπειρίες είναι ηλεκτρικές εγκεφαλικές εξάρσεις

Πολλές είναι οι αναφορές για ¨επιθανάτιες εμπειρίες¨ - ειδικά μετά από μια καρδιακή προσβολή. Αλλά τι προκαλεί τα οράματα και την αντίληψη ότι οι επιζώντες βρέθηκαν κοντά στο θάνατο;
Οι επιθανάτιες εμπειρίες είναι ηλεκτρικές εγκεφαλικές  εξάρσεις

Πολλές είναι οι αναφορές για ¨επιθανάτιες εμπειρίες¨ -ειδικά μετά από μια καρδιακή προσβολή. Αλλά τι προκαλεί τα οράματα και τηναντίληψη ότι οι επιζώντες βρέθηκαν κοντά στο θάνατο;


Η επιθανάτια εμπειρία (NDE) ορίζεται ως ένα ψυχολογικόγεγονός που λαμβάνει χώρα όταν ένα άτομο βρίσκεται κοντά στο θάνατο. Αναφορέςαπό περιπτώσεις με NDE που έχουν καταγραφεί, από τον εκπαιδευτικό μηκερδοσκοπικό International Association for Near-Death Studies, περιλαμβάνουνζωντανή αίσθηση κίνησης, φως, σκοτάδι, συναντήσεις με τους αγαπημένουςαποβιώσαντες, συναντήσεις με πνευματικές παρουσίες ή οντότητες, και μερικοίάνθρωποι μιλούν για μια εξωσωματική εμπειρία.


Επιστήμονες από το University of Michigan πιστεύουν ότιέχουν βρει την απάντηση. Σύμφωνα με τους ερευνητές στη μελέτη Michigan, περίπουτο 20% των επιζώντων μετά από καρδιακή προσβολή έχουν αναφέρει μια επιθανάτιαεμπειρία. Ωστόσο, προσθέτουν ότι, παρόλο που οι εμπειρίες αυτές έχουνπεριγραφεί ως ¨πιο πραγματικές από το πραγματικό¨, δεν ήταν σαφές το αν οεγκέφαλος είναι σε θέση να παράγει αυτές τις αισθήσεις στον κλινικό θάνατο.


Ο Dr. Jimo Borjigin, από το University of Michigan MedicalSchool, λέει: ¨Με βάση τη λογική, αν η επιθανάτια εμπειρία προκύπτει από τηνεγκεφαλική δραστηριότητα, το νευρικό αντίστοιχο της συνειδητότητας θα πρέπει ναείναι αναγνωρίσιμο σε ανθρώπους ή ζώα, ακόμη και μετά την διακοπή της αιματικήςροής στον εγκέφαλο¨.


Ηλεκτρική καταγραφή


Οι ερευνητές ανέλυσαν τις καταγραφές της εγκεφαλικήςδραστηριότητας, με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (EEGs), σε εννέα αρουραίους πουβρίσκονταν σε αναισθησία, ενώ τους προκαλούνταν καρδιακή προβολή και διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια επιθανάτιαςεμπειρίας, υπάρχει μία ηλεκτρική ώση (το κύμα μιας έξαρσης).

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους, αποτελούν το πρώτοεπιστημονικό πλαίσιο για τις επιθανάτιες εμπειρίες, καταγεγραμμένο από τιςαναφορές πολλών επιζώντων μετά από καρδιακή ανακοπή.



Πηγη : e-cardio.gr