ΥΓΕΙΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών στην υπηρεσία βρεφών και παιδιών με βαρηκοία

Με στόχο ναπροσφέρει τα μέσα για τη φυσιολογική ανάπτυξη των βασικών γλωσσικών, κοινωνικώνκαι νοητικών δεξιοτήτων των παιδιών με βαρηκοΐα ή κώφωση, λειτουργεί τοπρόγραμμα Πρώιμης Ανίχνευσης και Διάγνωσης για την παιδική Βαρηκοία και Κώφωσηκαι με στόχο να εξασφαλιστεί η δυνατότητα του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο.
Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών στην υπηρεσία βρεφών και παιδιών με βαρηκοία

Με στόχο ναπαράξει τα μέσα για τη φυσιολογική ανάπτυξη των βασικών γλωσσικών, κοινωνικώνκαι νοητικών δεξιοτήτων των παιδιών με βαρηκοΐα ή κώφωση, λειτουργεί τοπρόγραμμα Πρώιμης Ανίχνευσης και Διάγνωσης για την παιδική Βαρηκοία και Κώφωσηκαι με στόχο να εξασφαλιστεί η δυνατότητα του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο.

Υπολογίζεται πωςκάθε χρόνο γεννιούνται 100 περίπου νεογνά με σοβαρά προβλήματα ακοής. Βάση τωνδιεθνών στατιστικών, σε κάθε χίλιες γεννήσεις αντιστοιχούν δύο με τέσσερανεογνά με νευροαισθητήρια βαρηκοΐα.

Όπως αναφέρει οδιοικητής του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών κ. Γεώργιος Τούσιας , ο μέσος όρος τηςηλικίας κατά την οποία γίνεται η διάγνωση της βαρηκοΐας είναι τα δύο με τρίαέτη, ενώ πολλά παιδιά με μικρότερου βαθμού αμφίπλευρη ή μονόπλευρη βαρηκοΐα,παραμένουν χωρίς διάγνωση ακόμη και μέχρι τα πέντε με έξι έτη.

Η έγκαιρη διάγνωσησυνεπάγεται την πιο εύκολη εξοικείωση του παιδιού με το περιβάλλον του, αλλάκαι τη φυσιολογική ανάπτυξη των βασικών γλωσσικών, κοινωνικών και νοητικώνδεξιοτήτων του, που θεωρούνται στοιχεία απαραίτητα για την κοινωνική τουένταξη, τη σωστή εκπαίδευσή του και τελικά την επαγγελματική αποκατάστασή του.

Το Εθνικό ΊδρυμαΚωφών, εκτός των άλλων, παρέχει και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα κωφά παιδιάπροσχολικής ηλικίας αλλά και στους γονείς τους, που για πρώτη φορά έρχονταιαντιμέτωποι με το πρόβλημα.

Το Πανελλαδικό Πρόγραμμα Πρώιμης Ανίχνευσης- Διάγνωσης και αντιμετώπισης τηςΠαιδικής Βαρηκοΐας εκπονήθηκε το 2008, σε συνεργασία με την Α΄ ΠανεπιστημιακήΩΡΛ

κλινική του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», τη Β΄ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ κλινική ΠΓΝ«ΑΤΤΙΚΟΝ» και τα ΩΡΛ Τμήματα των ΓΝΠΑ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» και «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»και ο έλεγχος των

νεογέννητων είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Εθνικού ΙδρύματοςΚωφών και των Δημόσιων νοσοκομείων «ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ» και«ΑΡΕΤΑΙΕΙΟΥ».


Τα Κέντρα Πρώιμης Παρέμβασηςδημιουργήθηκαν κι αυτά μετά το 2008 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, είναιμοναδικά και δέχονται γονείς με βρέφη ή νήπια τριών μηνών έως τεσσάρων χρονώνμε προβλήματα ακοής.


Στόχος αυτής της Παρέμβασης είναι για μεν τους γονείς να αποδεχθούν έγκαιρα τηνκώφωση του παιδιού τους και να μπορέσουν να αναπτύξουν μαζί του καλό επίπεδοεπικοινωνίας, αποδεχόμενοι τη διαφορετικότητά του.
Ακόμη, για το παιδί στόχος είναι να βοηθηθεί σε όλους τους αναπτυξιακούς τομείς(ψυχοκινητικός, γνωστικός, ανάπτυξη προσωπικότητας) καθώς και σε μία απρόσκοπτηανάπτυξη επικοινωνίας και γλώσσας.


Στις περιπτώσεις όπου η οικογένεια διαμένει μόνιμα εκτός Αθηνών και εφόσον αυτόδεν είναι εφικτό, οι ειδικοί του Προγράμματος παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσωτηλεδιασκέψεων.


Τέλος, το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών προτίθεται να αγοράσει οργανωμένη Κινητή Μονάδαπου θα γυρίζει όλη την Ελλάδα και θα κάνει τεστ σε όλα τα παιδιά -ενδέχεταικάποια παιδιά να έχουν μικρότερη βαρηκοΐα- και ιδιαίτερα σε εκείνα για τα οποίαυπάρχει υποψία.