ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος & Νανοιατρική: ένας πολλά υποσχόμενος συνδιασμός

Η συμβολή της νανοϊατρικήςστη θεραπεία του καρκίνου είναι πολλά υποσχόμενη καθώς θα συμβάλλει στηναποτελεσματικότερη στοχευμένη θεραπεία, στην μείωση της τοξικότητας τωνχημειοθεραπευτικών και στη  βελτίωσητης ποιότητας της ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.
Καρκίνος & Νανοιατρική: ένας πολλά υποσχόμενος συνδιασμός

Η Νανοϊατρική στη μάχη για τονκαρκίνο..... Το γνωρίζετε;

Ακόμα κι αν, κατάτη διάρκεια των τελευταίων ετών, η εισαγωγή νέων θεραπευτικών επιλογώνέχει βελτιώσει την πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο, τα περιστατικά του καρκίνου αυξάνονται και η θεραπεία του συνεχίζει να αποτελεί ιατρική πρόκληση, τονίζει η κυρία ΜαρίαΓαζούλη, Επικ. Καθηγήτρια, Εργαστήριο Βιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.

Ταποσοστά επιτυχίας των θεραπευτικώνπροσεγγίσεων εξαρτώνταισημαντικά από τους διάφορους τύπουςκαρκίνου και κάθε πιθανή απόκριση στη θεραπεία,συμπεριλαμβανομένων και των δυσμενώνπαρενεργειών είναι αναμενόμενη.

Επομένωςείναι αναγκαία η ιατρική έρευνα για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων θεραπευτικών στρατηγικών. Η συμβολή της νανοϊατρικήςστη θεραπεία του καρκίνου είναι πολλά υποσχόμενη καθώς θα συμβάλλει στηναποτελεσματικότερη στοχευμένη θεραπεία, στην μείωση της τοξικότητας τωνχημειοθεραπευτικών και στη βελτίωσητης ποιότητας της ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

Η νανοϊατρική είναι ήδη μιαπραγματικότητα και παρέχει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς, 230 είναι συνολικά ταπροϊόντα που βρίσκονται στην αγορά ή σε κλινικές δοκιμές. Τα νανοτεχνολογικάαυτά προϊόντα αφορούν όλες τις περιοχές υγειονομικής περίθαλψης και τιςσημαντικότερες ασθένειες (καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, νευροεκφυλιστικάνοσήματα, κλπ).

Αποτελώντας10% των φαρμακευτικών προϊόντων, οι περισσότερες εφαρμογές της νανοϊατρικής σήμερα εστιάζονται στοντομέα της στοχευμένης νανο-χορήγησης των φαρμάκων, με 80% των 230 προϊόντων ναεστιάζονται στην περιοχή της θεραπείας. Τα υπόλοιπα προϊόντα αφορούν την απεικόνιση,τα εμβόλια και τα βιολογικά υλικά.

Με78 προϊόντα υπό κλινική ανάπτυξη ή ήδη στην αγορά (πχ Abraxane, Doxil,DaunoXome, Evacet, lipo-Dox, MyCare assays, NanoTherm), η ογκολογία είναι η κύρια θεραπευτικήπεριοχή της νανοϊατρικής, πουπαρέχει ένα ευρύ φάσμα, σε σχέση με τα υπάρχοντα διαγνωστικά και θεραπευτικά,νέων εργαλείων και δυνατοτήτων, πιο βελτιωμένη απεικόνιση, αποδοτικότερες, καιπιο στοχευμένες θεραπείες. Την τελευταία δεκαετία, τεράστια πρόοδος έχεισημειωθεί. Η πρώτη απόδειξη της δυνατότητας θεραπείας του καρκίνου μενανοτεχνολογικές προσεγγίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ήρθε πραγματικά το 1995όταν ενέκρινε το FDA τη χρήση ενός τοποθετημένου σε κάψα λιποσώματος για τη χορήγηση,με πιο φιλικό τρόπο για την καρδιά, του χημειοθεραπευτικούDoxorubicin.

Εντούτοις,κάποιος πρέπει να είναι «προσεκτικά αισιόδοξος» καθώς πολλές ελπιδοφόρεςεφαρμογές στα πειραματόζωα αποτυγχάνουν κατά τις δοκιμές τους στους ασθενείς.Μια «ρεαλιστικότερη προσέγγιση» καθοδηγούμενη από τις ιατρικές ανάγκες θα συμβάλλει στην πιο επιτυχήεισαγωγή της νανοϊατρικής στηνκλινική πράξη και σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες νανο-τεχνικές μοριακήςαπεικόνησης, στην αποδοτικότερη παρακολούθηση των ασθενών και τηνεξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Ηνανοϊατρική λοιπόν για τη θεραπεία του καρκίνου είναι μια πραγματικότητα.

Τανεότερα δεδομένα στο πεδίο της νανοϊατρικής και των εφαρμογών της στην μάχη γιατον καρκίνο, τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και θεραπείας, θα παρουσιαστούν στηνημερίδα ενημέρωσης για την «Νανο»Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014, 9.30 πμ στο Εντευκτήριο«Κωστής Παλαμάς» Ακαδημίας 48 και Σίνα, Αθήνα.

Η Οργανωτική Επιτροπή

ΜαρίαΓαζούλη, Επικ. Καθηγήτρια, Εργαστήριο Βιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

ΕυστάθιοςΕυσταθόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής, Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

ΝικόλαοςΝικητέας, Αναπλ. Καθηγητής, Β’ Προπ. Χειρουργική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ