ΥΓΕΙΑ

Βήχετε συχνά; Δείτε τι τύπο βήχα έχετε και αντιμετωπίστε τον

Μήπως το τελευταίο διάστημα σας ταλαιπωρεί έντονος βήχας πουδεν υποχωρεί;
Βήχετε συχνά; Δείτε τι τύπο βήχα έχετε και αντιμετωπίστε τον

Μήπως το τελευταίο διάστημα σας ταλαιπωρεί έντονος βήχας πουδεν υποχωρεί;

Ο εντοπισμός των παραγόντων που τον «ενεργοποιούν», είναι τοπρώτο βήμα για να τον αντιμετωπίσετε.

Αναγνωρίστε από τα συμπτώματα που ακολουθούν, τον τύπο τουβήχα που έχετε, προκειμένου να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ριζικά.

Ξηρός βήχας

Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός κατά τη διάρκεια της νύχτας καιερεθίζει το λαιμό. Τα αίτιά του είναι συνήθως αλλεργικά ή απόρροια χρόνιαςφαρυγγίτιδας ή λαρυγγίτιδας.

Δοκιμάστε μέλι σε ένα κουταλάκι του γλυκού, διαλυμένο σεχυμό από μισό λεμόνι. Επίσης τσάι, τίλιο ή χαμομήλια με λίγη ζάχαρη θα σας ανακουφίσει.

Παραγωγικός βήχας

Συνήθως συνοδεύεται από παραγωγή βλέννας. Όταν τα πτύελα είναιλευκά ενδεχομένως ο βήχας να οφείλεται σε κοινό κρυολόγημα, βρογχίτιδα ήιγμορίτιδα, ενώ όταν είναι πράσινα ή κίτρινα οφείλεται συνήθως σε κάποιομικρόβιο στο αναπνευστικό σύστημα.

Καλό θα είναι να επισκεφθείτε γιατρό, που θα σας συστήσει τηλήψη κάποιου αντιβηχικού ή αποχρεμπτικού σιροπιού. Να θυμάστε ότι η πρόσληψηυγρών διευκολύνει στη ρευστοποίηση και απομάκρυνση της βλέννας.

Χρόνιος βήχας

Μπορεί να οφείλεται σε χρόνια βρογχίτιδα ή άσθμα, πουεπιδεινώνεται από το κάπνισμα. Η αντιμετώπιση της χρόνιας βρογχίτιδας γίνεταιμε βρογχοδιασταλτικά φάρμακα, που διευκολύνουν την αποβολή των πτυέλων.

Τσιγαρόβηχας

Είναι ιδιαίτερα συχνός στους καπνιστές. Είναι πιο έντονος τοπρωί και συχνά συνοδεύεται από πτύελα. Σε αυτό τον τύπο βήχα, δεν θα πρέπει ναλαμβάνετε αντιβηχικά, καθώς καταστέλλουν το βήχα, με αποτέλεσμα οι βλέννες ναπαραμένουν στους πνεύμονες.

Βήχας από το… στομάχι

Σε αυτή την περίπτωση, ευθύνεται η γαστροοισοφαγικήπαλινδρόμηση. Τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο ερεθίζοντάς τονκαι προκαλώντας αντανακλαστικό βήχα.

Καλό θα είναι να αφήνετε τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο, μετά το φαγητό.Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου, το κεφάλι σας θα πρέπει να βρίσκεται ψηλότερααπό το υπόλοιπο σώμα.