ΥΓΕΙΑ

«Ο καρκίνος εμφανίστηκε πριν 11.000 χρόνια»

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας σκύλος ήταν το πρώτο «θύμα» του καρκίνου πριν από 11.000 χρόνια.

«Ο καρκίνος εμφανίστηκε πριν 11.000 χρόνια»

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας σκύλος ήταν το πρώτο «θύμα» του καρκίνου πριν από 11.000 χρόνια.

Από τότε, αναπτύσσεται και εξαπλώνεται στα αξιαγάπητα ζώα, με τα καρκινικά κύτταρα να μεταφέρονται κατά το ζευγάρωμα.

Μια ομάδα ερευνητών με το Ινστιτούτο Sanger επικεφαλής κατάφερε να αποκωδικοποιήσει το DNA του καρκίνου. Με τον τρόπο αυτό, αποκαλύφθηκε το «γενετικό αποτύπωμα» ενός μεγαλόσωμου σκύλου, ο οποίος φαίνεται να ήταν ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που εμφάνισε καρκίνο.

«Δε γνωρίζουμε γιατί η εξάπλωση του καρκίνου ξεκίνησε από αυτόν ακριβώς το σκύλο», δηλώνουν οι ερευνητές. «Είναι όμως συναρπαστικό που μπορέσαμε να ανατρέξουμε πίσω στο χρόνο και να αναγνωρίσουμε την ακριβή ταυτότητα του είδους. Το γονιδίωμα αυτού του σκύλου είναι ζωντανό μέχρι και σήμερα στα καρκινικά κύτταρα που δημιούργησε.»

Ο τύπος του καρκίνου που μελέτησαν οι ερευνητές είναι εξαιρετικά σπάνιος. Πρόκειται για ένα από τα δύο γνωστά είδη καρκίνου στα ζώα που μεταδίδονται κατά την αναπαραγωγή.

Αναλύοντας το DNA του καρκίνου και μελετώντας τις μεταλλάξεις του, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν 11.000 χρόνια. Ο καρκίνος κατάφερε παραδόξως να επιβιώσει έπειτα από εκατομμύρια μεταλλάξεις. Αντί να χαθεί, εξαπλώθηκε με τη μετάδοση σε άλλους σκύλους.

«Το γονιδίωμα του μεταδιδόμενου καρκίνου των σκύλων θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις διαδικασίες που επιτρέπουν στον καρκίνο να μεταδίδεται», δηλώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Sanger Μάικ Στράτον.

Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου εκδηλώνονται όταν ένα κύτταρο του σώματος ξεκινά να μεταλλάσσεται και αναπαράγεται ανεξέλεγκτα. Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να εξαπλωθούν και σε άλλα μέρη του σώματος, όμως είναι εξαιρετικά σπάνιο για τον καρκίνο να μεταδίδεται σε άλλους οργανισμούς.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science.