ΥΓΕΙΑ

Βάρδας: ανάγκη για αξιολόγηση της Ιατρικής Τεχνιολογίας

Σημαντικάβήματα στη θεραπεία των καρδιαγγειακών νόσων χάρη σε νέες τεχνολογίες, όπωςκαινοτόμα φάρμακα και προηγμένες ιατρικές συσκευές, έχουν πραγματοποιήσει οιεπιστήμονες.
Βάρδας: ανάγκη για αξιολόγηση της Ιατρικής Τεχνιολογίας

Σημαντικάβήματα στη θεραπεία των καρδιαγγειακών νόσων χάρη σε νέες τεχνολογίες, όπωςκαινοτόμα φάρμακα και προηγμένες ιατρικές συσκευές, έχουν πραγματοποιήσει οιεπιστήμονες.

Συγκεκριμένα, σύντομαγιατροί και ασθενείς θα έχουν στη διάθεσή τους… ασύρματους βηματοδότες χωρίςκαλώδια ή μπαταρίες!

Ωστόσο, τατελευταία χρόνια, παρατηρείται επιβράδυνση στην ανάπτυξη νέων καρδιολογικώνφαρμάκων, ενώ και οι τεχνολογικές ανακαλύψεις αναδύουν νέες προκλήσεις γιακυβερνήσεις, γιατρούς και ασθενείς κυρίως όσον αφορά στο κόστος, που καθιστάεπιτακτική την αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών. Όλες οι νέες εξελίξειςστην ιατρική τεχνολογία των καρδιαγγειακών νόσων θα βρεθούν στο επίκεντρο του 4ου διεθνούςσυνεδρίου “Heart, Vessels & Stroke”, πουπραγματοποιείται 24-26 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Ενόψει του συνεδρίου οργανώθηκε συνέντευξηΤύπου με ομιλητές τον καθηγητή Καρδιολογίας και πρόεδρο της ΕυρωπαϊκήςΚαρδιολογικής Εταιρείας κ. Παναγιώτη Βάρδα και τον παθολόγο κ. ΚωνσταντίνοΒέμμο, τέως υπεύθυνο της μονάδας εγκεφαλικών επεισοδίων του νοσοκομείουΑλεξάνδρα.

«Δυστυχώς, ηΕλλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες διεθνώς, που δεν εφαρμόζει κανενός είδουςαξιολόγηση της νέας ιατρικής τεχνολογίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά ναδαπανώνται χρήματα σε τεχνικές και μεθόδους, οι οποίες δεν δικαιολογούν τόσουψηλό κόστος. Είναι αδήριτη ανάγκη λοιπόν η χώρα μας να αποκτήσει έναν ΕθνικόΦορέα Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας, ώστε τα χρήματα να πιάνουν τόπο»,τόνισε ο κ. Βάρδας.

«Μία από τις καινοτομίεςτου φετινού συνεδρίου είναι ότι για πρώτη φορά οργανώνεται τολεγόμενο CardiovascularForum, που φιλοδοξεί να παρουσιάσει τιςεξελίξεις της ιατρικής τεχνολογίας και τα κοινωνικο-οικονομικά θέματα πουσυνδέονται με αυτήν», ανέφερε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής τουσυνεδρίου κ. Κων/νος Βέμμος.

Πάντως, η εξέλιξητης ιατρικής τεχνολογίας δεν περιμένει την Ελλάδα. Οι προσπάθειες τωνεπιστημόνων για την εξέλιξη των καρδιολογικών συσκευών προχωρούν και σύντομαγιατροί και ασθενείς θα έχουν στη διάθεσή τους συναρπαστικές τεχνολογίες.Μερικά παραδείγματα:

Βηματοδότες χωρίς μπαταρία! Αμερικανοίερευνητές έχουν δημιουργήσει ένα βηματοδότη που μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργειατους παλμούς της καρδιάς και έτσι παρέχει αρκετό ρεύμα για τη λειτουργία του,καταργώντας την ανάγκη για μπαταρίες. Σήμερα, οι βηματοδότες πρέπει νααντικαθίστανται με χειρουργική επέμβαση κάθε πέντε έως επτά χρόνια, ότανεξαντλούνται οι μπαταρίες τους, κάτι που είναι δαπανηρό και συχνά δημιουργείαναστάτωση στους ασθενείς, ιδίως αν πρόκειται για παιδιά.

Ασύρματοι βηματοδότες . Οιβηματοδότες που είναι διαθέσιμοι σήμερα διαθέτου νκαλώδια που συνδέουν τησυσκευή με την καρδιά. Παρά την πρόοδο, που έχει επιτευχθεί, τα καλώδια δημιουργούνπροβλήματα στις επεμβάσεις και αυξάνουν τις πιθανότητες λοίμωξης ενώ η καρδιακήδραστηριότητα δημιουργεί φθορές στα καλώδια με το χρόνο.

Από την άλλη,άσχημα είναι τα νέα για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης με τη βοήθειαμίας νέας μεθόδου. Η ανθεκτική υπέρταση ορίζεται σήμερα ως αρτηριακή πίεσηη οποία παραμένει αρρύθμιστη παρά τη λήψη 3 ή περισσοτέρων αντιυπερτασικώνφαρμάκων στις μέγιστες ανεκτές δοσολογίες εκ των οποίων το ένα είναιδιουρητικό. Αφορά περίπου το5-10% του συνόλου των υπερτασικών ασθενών και σήμερα πλέον γνωρίζουμε ότικεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της ανθεκτικής υπέρτασης παίζει η υπερδραστηριότητατου συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Τα τελευταίαχρόνια, αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος, η κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού(renal sympathetic denervation-RSD), η οποία γίνεται ως εξής: Οι γιατροίεισάγουν διαδερμικά με τοπική αναισθησία ειδικό καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίεςκαι καταλύουν τα συμπαθητικά νεύρα με τη χρήση υψίσυχνου ρεύματος.

Πριν από λίγεςημέρες, ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ τα αρνητικά αποτελέσματα μίας μεγάληςκλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ για τη νέα μέθοδο. Αν και δεν παρατηρήθηκανπροβλήματα ασφάλειας για τους ασθενείς, η μελέτη απέτυχε να πετύχει το στόχοτης και η αμερικανική εταιρεία Medtronic που χρηματοδότησε τη μελέτηανακοίνωσε ότι διακόπτει το κλινικό πρόγραμμα μέχρι νεωτέρας.

Οι ερευνητές δενέκρυψαν την απογοήτευσή τους, καθώς τα τελευταία χρόνια η μέθοδος είχε γεμίσειμε μεγάλες προσδοκίες τους γιατρούς. Η μέθοδος έχει εφαρμοστεί σε μικρό αριθμό ασθενώνκαι στην Ελλάδα, καθώς έχει πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο Αθηνώνκαι ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Βάρδα, «Η καινοτομία στοχώρο της Καρδιοαγγειακής Ιατρικής, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υστερείκαι νέα φαρμακευτικά μόρια πολύ δύσκολα αναπτύσσονται. Ταυτόχρονα γίνεταιφανερό, ότι η μελλοντική καρδιοαγγειακή ιατρική θα έχει ως κύριαενασχόληση τα εκφυλιστικά (degenerative) προβλήματα της καρδιάς και τωναγγείων. Αυτά που αναπτύσσονται στις ηλικίες των 80 και 90 ετών. Είναι όμως ταΕθνικά Συστήματα Υγείας έτοιμα και πρόθυμα να επενδύσουν σε φάρμακα καιτεχνικές που θα υποστηρίζουν ουσιαστικά αυτές τις ηλικίες; Έχουμε όντωςεξετάσει τη βιωσιμότητα των Συστημάτων Υγείας, αν υποστηρίξουν μια αντίστοιχηπρακτική;», αναρωτήθηκε ο κ. Βάρδας.