ΥΓΕΙΑ

14 θάνατοι από την γρίπη- 53 σε ΜΕΘ

Σε 14 ανέρχονται οι θάνατοι από τον ιό της γρίπης μέχρι τηνΠαρασκευή 24 Ιανουαρίου σύμφωνα με τον Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτωνκαι μάλιστα όλα τα άτομα έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.
14 θάνατοι από την γρίπη- 53 σε ΜΕΘ

Σε 14 ανέρχονται οι θάνατοι από τον ιό της γρίπης μέχρι τηνΠαρασκευή 24 Ιανουαρίου σύμφωνα με τον Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτωνκαι μάλιστα όλα τα άτομα έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Επιπλέον, 53 σοβαρά κρούσματαεργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα ΕντατικήςΘεραπείας (ΜΕΘ).

H συντριπτικήπλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α(Η1Ν1)2009pdm, στέλεχος το οποίο κυκλοφορείσταθερά κάθε έτος μετά την πανδημία γρίπης 2009.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τουεπιστημονικού προσωπικού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η αυξημένη δραστηριότητα της νόσου θαεξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες. Κατά συνέπεια αναμένεται νασυνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υπενθυμίζει ότι τακύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι:

- Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικήςυγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται ηανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για ταάτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

- Η έγκαιρηχρήση των αντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπηςμε τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών,ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι ησωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμούπροστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν ναχρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τηκρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Λόγω της επικράτησηςτου στελέχους Α(Η1Ν1)2009pdm οιιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιϊικήςθεραπείας.

- Υπενθυμίζεται ότι τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρικήσυνταγή.

Οι ομάδεςαυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από γρίπη παραμένουνοι ίδιες:

- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

- Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνιανοσήματα και επομένως οι επιστήμονες συστήνουν να πραγματοποιείται απαραιτήτως ο αντιγριπικός εμβολιασμός.