ΥΓΕΙΑ

Λευχαιμία: νέα ελπιδοφόρα δεδομένα για τα παιδιά

Δεδομένα σύμφωνα με τα οποία 19 από 22 παιδιατρικούς ασθενείς μεοξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (86%) παρουσίασαν πλήρη ύφεση της νόσου, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας.
Λευχαιμία: νέα ελπιδοφόρα δεδομένα για τα παιδιά

Νέα δεδομέναπαρουσιάστηκαν από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια σχετικά με τηνερευνητική θεραπεία χιμαιρικών αντιγονικών υποδοχέων, CTL019.

Οι μελέτεςπου παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείαςσυμβάλλουν στην επιστημονική κατανόηση του CTL019 για την αντιμετώπιση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας (ALL) και της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας (CLL), ενισχύοντας προηγούμενα ερευνητικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα,παρουσιάστηκαν δεδομένα σύμφωνα με τα οποία 19 από 22 παιδιατρικούς ασθενείς μεοξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (86%) παρουσίασαν πλήρη ύφεση της νόσου. Ο πρώτοςασθενής που υποβλήθηκε σε θεραπεία βάσει πρωτοκόλλου παραμένει σε ύφεση 20μήνες μετά. Πέντε από τους ασθενείς έχουν υποτροπιάσει, συμπεριλαμβανομένουενός του οποίου οι εξετάσεις αποκάλυψαν νέα καρκινικά κύτταρα τα οποία δενεκφράζουν την πρωτεΐνη CD19 που είναι στόχος τωνεπαναπρογραμματισμένων Τ κυττάρων.

Επιπλέον, οιπρώτοι πέντε ενήλικες ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία που έχουν λάβειθεραπεία μέχρι σήμερα παρουσίασαν πλήρη ύφεση, η μεγαλύτερη των οποίωνσυνεχίζεται 6 μήνες μετά τη θεραπεία. Ένας εξ αυτών προχώρησε σε μεταμόσχευσημυελού των οστών και παραμένει σε ύφεση. Ένας άλλος υποτροπίασε μετά από τρειςμήνες, ενώ η νόσος βρέθηκε επίσης αρνητική για την πρωτεΐνη CD19.

Σε μελέτες ενηλίκωνασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, 15 από 32 ασθενείς (47%)ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία, με επτά από αυτούς να παρουσιάζουν πλήρη ύφεση τηςνόσου. Τα αποτελέσματα αυτά αντλήθηκαν από μια ολοκληρωμένη πιλοτική μελέτη σε14 ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία και από τα μέχρι στιγμήςαποτελέσματα από τους πρώτους 18 ασθενείς μιας μελέτης βελτιστοποίησης τηςδόσης Φάσης ΙΙ. Οι ερευνητές παρατήρησαν, ανεξάρτητα, πολλαπλασιασμό in vivo των κυττάρων CTL019 σε όλους τους ασθενείς πουπέτυχαν πλήρη ανταπόκριση. Ακολούθησε απόπτωση και, σε όλους πλην ενός εκ τωνασθενών, συνεχιζόμενη σταθερή λειτουργία των επαναπρογραμματισμένων Τ κυττάρων.

Η Novartis και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έχουν αποκλειστικήπαγκόσμια συνεργασία όσον αφορά στην έρευνα, την ανάπτυξη και την εμπορικήδιάθεση εξατομικευμένων CAR θεραπειών με Τ κύτταρα για τηναντιμετώπιση του καρκίνου.

Η Novartis κατέχει παγκοσμίως τα δικαιώματα ανάπτυξης θεραπειών CAR σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, για όλες τις ογκολογικέςενδείξεις, συμπεριλαμβανομένου του κύριου προγράμματος CTL019 (γνωστού και ως CART19). Αυτή η καινοτόμος συνεργασίαέχει διευρυνθεί προκειμένου να συμπεριλάβει πολλαπλά προγράμματα CART που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και σε προ-κλινικόερευνητικό στάδιο τόσο για αιματολογικούς καρκίνους όσο και για συμπαγείςόγκους.

«Αυτή η στενήσυνεργασία με τη Novartis, σε συνδυασμό με αυτή τη νέασυναρπαστική έρευνα, μας έχει φέρει πιο κοντά στο να καταστήσουμε διαθέσιμη τηθεραπεία CTL019 σε παιδιά και ενήλικες πουδεν έχουν άλλες αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές,» δήλωσε ο Δρ. Carl H. June, διευθυντής του τμήματος ΜεταφραστικήςΈρευνας και καθηγητής Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής στο ΑντικαρκινικόΚέντρο Abramson και στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Τα δεδομένα του CTL019 ενισχύουν την πεποίθηση ότι η θεραπεία CAR έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη θεραπευτική προσέγγισηγια αυτούς που πάσχουν από διάφορες μορφές λευχαιμίας.»

Το CTL019 είναι μιαερευνητική, εξατομικευμένη θεραπεία με Τ κύτταρα, στην οποία πρωτοστάτησε ο Δρ.Carl June και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Σε έναν θεραπευτικό κύκλο με CTL019, λαμβάνονται ανοσοποιητικά κύτταρα (Τκύτταρα) από το αίμα του ασθενούς. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την τεχνολογίαCAR, τα Τ κύτταρα επαναπρογραμματίζονται για να «κυνηγούν» καρκινικά κύτταρα ταοποία εκφράζουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες που ονομάζονται CD19. Όταν τα Τ κύτταραεπανεισάγονται στο αίμα του ασθενούς, πολλαπλασιάζονται και προσκολλώνται στακαρκινικά κύτταρα-στόχους, τα οποία και καταστρέφουν. Η πρωτεΐνη CD19σχετίζεται με μια σειρά από κακοήθειες των Β-κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων τηςοξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας, τουδιάχυτου λεμφώματος από μεγάλα Β-κύτταρα, του οζώδους λεμφώματος και τουλεμφώματος του μανδύα.