ΥΓΕΙΑ

Αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη όταν παραλείπουμε το πρωινό

Η παράλειψη του πρωινού γεύματος κατά την εφηβεία μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις για την υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη όταν παραλείπουμε το πρωινό

Η παράλειψη του πρωινού γεύματος κατά την εφηβεία μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις για την υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που δε φροντίζουν να καταναλώσουν ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό σε νεαρή ηλικία παρουσιάζουν ανησυχητικές ενδείξεις μεταβολικού συνδρόμου έως και 27 χρόνια μετά.

Ως μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται ο συνδυασμός διαβήτη, υπέρτασης και παχυσαρκίας, ο οποίος αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Το 1981, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Umee στη Σουηδία ζήτησαν από μια ομάδα μαθητών να απαντήσουν μερικές ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, εστιάζοντας στην κατανάλωση πρωινού.

Το 2008, 27 ολόκληρα χρόνια μετά, ζητήθηκε από τα ίδια άτομα να υποβληθούν σε εξετάσεις. Οι ερευνητές αναζήτησαν ενδείξεις μεταβολικού συνδρόμου και σχετικών παθήσεων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έφηβοι που παρέλειπαν το πρωινό γεύμα ή έτρωγαν ελάχιστα στο ξεκίνημα της μελέτης είχαν κατά 68% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μεταβολικό σύνδρομο ως ενήλικες.Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες καθώς και άλλες καθημερινές συνήθειες, όμως το πρωινό φάνηκε να είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου.

Η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και ο διαβήτης φάνηκε να είναι οι βασικότεροι δείκτες που συνδέονται με την παράλειψη του πρωινού, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η παράλειψη του πρωινού επηρεάζει αρνητικά τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.

Διαβάστε επίσης:

Οι τρεις τροφές που μας προστατεύουν από τον διαβήτη





Ό,τι πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε από την υπέρταση!



Ποια είναι τα 20 «παχύσαρκα επαγγέλματα»