ΥΓΕΙΑ

Ο κίνδυνος για παιδιά και αδέλφια ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας

Μικρότερες από ότι πίστευαν μέχρι σήμερα, είναι οι πιθανότητες ανάπτυξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε παιδιά και αδέλφια ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση.
Ο κίνδυνος για παιδιά και αδέλφια ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας

Μικρότερες από ότι πίστευαν μέχρι σήμερα, είναι οιπιθανότητες ανάπτυξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε παιδιά και αδέλφια ασθενώνμε πολλαπλή σκλήρυνση. Ωστόσο, οι πιθανότητες παραμένουν μεγαλύτερες σε σχέσημε το γενικό πληθυσμό, αφού η νόσος θεωρείται ότι προκαλείται κυρίως από γενετικούςπαράγοντες.



Ερευνητές του Karolinska Institute, στη Σουηδία, κατέγραψαντα στοιχεία σχεδόν όλων των κατοίκων της χώρας που είχαν διαγνωστεί μεσκλήρυνση κατά πλάκας, από το 1968, περίπου 28.000 άνθρωποι.

Οι επιστήμονες, ερεύνησαν αν οι συγγενείς τους εμφάνισαν τηνόσο και στη συνέχεια ανέλυσαν ομάδα ανθρώπων που δεν έπασχαν από τη νόσο καθώςκαι τους συγγενείς τους.



Τα αδέλφια ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν 7 φορέςπερισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας σε σχέση με τογενικό πληθυσμό.

Ο κίνδυνος για τα παιδιά με σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν 5φορές υψηλότερος.

Τα εγγόνια και τα ανήψια δεν αντιμετώπιζαν υψηλότεροκίνδυνο.
 εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Οι ερευνητές έχουν ήδη μελετήσει διδύμους και ανακάλυψαν ότιγενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στη σκλήρυνση κατά πλάκας.



Η σουηδική έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Brain.

Διαβάστε επίσης



Σκλήρυνση κατά πλάκας: Το ελληνικό βίντεο της καμπάνιας Under Pressure

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η επόμενη μέρα μετά τη διάγνωση