ΥΓΕΙΑ

Το εκχύλισμα από γεράνι προστατεύει από το AIDS

Το γεράνι μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» στη θεραπεία του AIDS, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το εκχύλισμα από γεράνι προστατεύει από το AIDS

Το γεράνι μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» στη θεραπεία του AIDS, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, το εκχύλισμα από το φυτό pelargonium sidoides (πελαργόνιον το σιδοειδές) απενεργοποιεί τον HIV-1 και εμποδίζει τον ιό να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι τύποι του HIV είναι δύο (ΗIV-1 και HIV-2). Η λοίμωξη από τον HIV-1 είναι πιο συχνή.

Ερευνητές από το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας στο Μόναχο υποστηρίζουν ότι το εκχύλισμα από το φυτό της οικογένειας των γερανοειδών μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την παρασκευή νέων φαρμάκων ενάντια στον HIV-1, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της θεραπείας του AIDS.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα από τη ρίζα του φυτού περιέχει μια σύνθετη ουσία που επιτίθεται στον HIV-1 και αποτρέπει την αντιγραφή του μέσα στο σώμα. Παράλληλα, προστατεύει τα κύτταρα του αίματος και του ανοσοποιητικού από τη λοίμωξη.

Οι κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα δείχνουν ότι το εκχύλισμα του φυτού είναι απόλυτα ασφαλές και στη Γερμανία έχει ήδη λάβει έγκριση ώστε να χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό βότανο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το εκχύλισμα του φυτού επιτίθεται στον HIV-1 με τρόπο μοναδικό σε σύγκριση με κάθε άλλη ουσία που χρησιμοποιείται επί του παρόντος.