ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Χρόνια κνίδωση: θετική γνωμοδότηση της ΕΕ για σκεύασμα

Χρόνια κνίδωση: θετική γνωμοδότηση της ΕΕ για σκεύασμα
Θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή φαρμακευτικών Προιόντων για Ανθρώπινη Χρήση του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων έλαβε το σκεύασμα Xolair της ελβετικής φαρμακευτικής Novartis, το οποίο αφορά στην αντιμετώπιση της χρόνιας κνίδωσης.
Θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή φαρμακευτικών Προιόντων για Ανθρώπινη Χρήση του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων έλαβε το σκεύασμα Xolair της ελβετικής φαρμακευτικής Novartis, το οποίο αφορά στην αντιμετώπιση της χρόνιας κνίδωσης.

 

Σχεδόν 1% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από Χρόνια Κνίδωση (ΧΚ), ενώ έως και τα δύο τρίτα αυτών των ασθενών παρουσιάζουν Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση (ΧΑΚ).

 

Η ΧΑΚ είναι μια σοβαρή δερματοπάθεια που προκαλεί δυσφορία και χαρακτηρίζετα από κόκκινα, διογκωμένα, κνησμώδη και μερικές φορές επώδυνα εξανθήματα ή πομφούς στο δέρμα, που εμφανίζονται αυτόματα και επανεμφανίζονται για πάνω από έξι εβδομάδες. Έως και το 40% των ασθενών με ΧΑΚ εμφανίζουν επίσης αγγειοοίδημα, μια διόγκωση των βαθύτερων στρωμάτων του δέρματος.

 

Η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) έχει υιοθετήσει θετική γνωμοδότηση για τη χρήση του Xolair (ομαλιζουμάμπη) της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, ως επιπρόσθετη θεραπεία για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της Xρόνιας Aυθόρμητης Kνίδωσης (ΧΑΚ) σε ενηλίκους και εφήβους ασθενείς (12 ετών και άνω) με ανεπαρκή ανταπόκριση στη θεραπεία με αντιισταμινικά H1.

 

Έως και 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στις εγκεκριμένες δόσεις των αντιισταμινικών, που αποτελούν επί του παρόντος τη μόνη εγκεκριμένη θεραπεία για τη ΧΑΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το Xolair παρουσίασε σταθερή υψηλή αποτελεσματικότητα σε τρεις μελέτες Φάσης III (ASTERIA I, ASTERIA II και GLACIAL) που περιέλαβαν σχεδόν 1.000 ασθενείς με ΧΑΚ που δεν ανταποκρίνονταν στα αντιισταμινικά. Σε πολλές περιπτώσεις το Xolair πέτυχε την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων με ασφάλεια συγκρίσιμη με αυτή του εικονικού φαρμάκου.

 

Το Xolair πληρούσε όλα τα πρωτεύοντα και τα προκαθορισμένα δευτερεύοντα τελικά σημεία σε όλες αυτές τις μελέτες, που κατέδειξαν ότι το Xolair βελτίωσε σημαντικά τον κνησμό και τα εξανθήματα, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας ανακούφισης από τον κνησμό και σε πολλές περιπτώσεις την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Η ποιότητα ζωής βελτιώθηκε επίσης σημαντικά για τους ασθενείς που έλαβαν Xolair σε όλο το μελετητικό πρόγραμμα Φάσης ΙΙΙ.

 

Το Xolair είναι στοχευμένη θεραπεία που δεσμεύει την ανοσοσφαιρίνη E (IgE). Το Xolair καταστέλλει τις δερματικές αντιδράσεις που προκαλούνται από την ισταμίνη, πιθανώς μέσω της μείωσης της IgE και των κατωφερών επιδράσεων στους μηχανισμούς κυτταρικής ενεργοποίησης. Το Xolair έχει επί του παρόντος εγκριθεί για τη θεραπεία της ΧΑΚ σε τέσσερις χώρες. Έχει εγκριθεί για τη θεραπεία του μέτριου ως σοβαρού εμμένοντος αλλεργικού άσθματος σε περισσότερες από 90 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ από το 2003 και της ΕΕ από το 2005.

 

 

 


 

BEST OF NETWORK

Σοφία Μπεκατώρου - Η πρώτη ανάρτηση: Ευγνωμοσύνη για τη στήριξη - Δέσμευση «να βγουν όλα στο φως»

Άνοιγμα καταστημάτων - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πρεμιέρα με προσοχή, SMS και «κόφτη» στις 2 ώρες

Εξοπλιστικά: Και τώρα... νέες φρεγάτες – Όλα τα υποψήφια πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό

Κακλαμανάκης: Νέες αποκαλύψεις - «Δεν έχετε δει ακόμη τίποτα - Θα το πάμε μέχρι τέλους» (vid)

Survivor Spoiler 18/1: Η πρώτη μάχη ασυλίας με νέες ομάδες. Ποιοι κερδίζουν;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Εστίαση: Πότε θα ανοίξει – Τι θα κρίνει την λειτουργία μπαρ και εστιατορίων

Survivor - Spoiler 18/1: Αυτές είναι οι δύο νέες ομάδες - Δείτε ποιοι «Διάσημοι» πήγαν στους «Μπλε»

Αργίες 2021: Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα, Πάσχα, Αγίου Πνεύματος - Δείτε όλα τα τριήμερα

Ηρωίδα σερβιτόρα έσωσε 11χρονο από κακοποίηση δείχνοντάς του ένα σημείωμα (pics)

Η νέα σειρά με τον Μέγα Αλέξανδρο καλπάζει προς τις οθόνες μας