ΥΓΕΙΑ

Προσέξτε την ψυχική σας υγεία για να έχετε καλή όραση

Η καλή όραση, συνδέεται όσο και να φαίνεται περίεργο με την καλή ψυχική υγεία και επομένως η κατάθλιψη, μπορεί να είναι απόρροια μιας κακής όρασης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Προσέξτε την ψυχική σας υγεία για να έχετε καλή όραση

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης αύριο και οι επιστήμονες, είναι απόλυτοι όταν λένε, ότι η απώλεια όρασης συνδέεται στενά με την κατάθλιψη. Σήμερα σε όλον τον κόσμο, 285 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης, εκ των οποίων 39 εκατομμύρια έχουν χάσει τελείως την όρασή τους.

Οι άνθρωποι που χάνουν την όρασή τους σταδιακά, λόγω κάποιας οφθαλμολογικής πάθησης, δυσκολεύονται πολύ να κάνουν ακόμη και τα πιο απλά, καθημερινά πράγματα, με αποτέλεσμα αυτό να λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία τους.

Καθημερινά διαπιστώνουμε, όμως, ότι αυτές οι δυσκολίες φέρνουν πολύ μεγάλα ποσοστά κατάθλιψης" εξήγησε η κυρία Σταματίνα Καμπανάρου, οφθαλμίατρος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς (ΕΕΥΑ), σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, που είναι κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου.

Οι ειδικοί συστήνουν στους ηλικιωμένους, που αντιμετωπίζουν κάποια πάθηση της ωχράς κηλίδας, να διαβάζουν έστω και λίγο, αν μπορούν, και να μη φοβούνται ότι θα "χαλάσουν" τα μάτια τους. Αντίθετα, λένε, θα τα "εκπαιδεύσουν" να συνεχίσουν.

a84462298002ed1e4b7fe20f1278f8a1 XL

Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας εκτιμάται ότι επηρεάζουν περισσότερες από 50.000 ασθενείς στη χώρα μας, επιφέροντας βαρύτατη απώλεια όρασης, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα επίπεδα "νομικής" τύφλωσης (αν, δηλαδή, η όραση πέσει στο 1 /20 της οπτικής οξύτητας, τότε ο ασθενής θεωρείται νομικά τυφλός και δικαιούται το επίδομα τυφλότητας).

Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας (ΔΟΩ). Κοινός τόπος στην επιτυχημένη αντιμετώπισή τους είναι η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση.

"Πρόκειται για οφθαλμολογικές παθήσεις, οι οποίες, αν μείνουν αδιάγνωστες και χωρίς θεραπεία, οδηγούν σε τύφλωση, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία τους προστατεύουν την όραση των ασθενών μας. Για τον λόγο αυτό συστήνουμε, ειδικά στους ηλικιωμένους, αλλά και σε όσους πάσχουν από διαβήτη, να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους οπωσδήποτε μία φορά κάθε χρόνο" είπε ο κ. Στρατής Παροικάκης, διευθυντής οφθαλμολογίας στη Β΄ Οφθαλμολογική Κλινική του Οφθαλμιατρείου Αθηνών και ειδικός γραμματέας της ΕΕΥΑ.

Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι η πρώτη εκδήλωση του διαβήτη. Αφορά σε πολλούς ασθενείς, δεδομένου ότι ο διαβήτης έχει προσλάβει διαστάσεις επιδημίας στην Ελλάδα. Τα καλά νέα είναι ότι με τα νέα φάρμακα αποφεύγεται η απώλεια της όρασης, όπως εξήγησαν οι ειδικοί.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σχετίζεται με το πέρασμα του χρόνου, όπως μαρτυρά και η ονομασία της. Αφορά περισσότερες από 30.000 Έλληνες, με την υγρή μορφή της να είναι η πιο επιθετική. Με τους βιολογικούς παράγοντες σταθεροποιείται η εξέλιξή της και σε πολλές περιπτώσεις βελτιώνεται η οπτική οξύτητα.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβήτης & παχυσαρκία ένοχοι για εκδήλωση καταρράκτη στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ο απρόβλεπτος παράγοντας που την επιδεινώνει

Η διατροφή που βλάπτει τα μάτια

Ποια νοσήματα δίνουν συμπτώματα στα μάτια

Πίεση ματιού: Τι την ανεβάζει, ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές