ΥΓΕΙΑ

Ο τοκετός και τα δώρα στο νεογέννητο, σε διάφορες χώρες

Οι πόνοι του τοκετού αν και είναι παρόμοιος σε όλες τις γυναίκες, ο τρόπος που  αντιμετωπίζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου διαφέρει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δώρα που κάνουν συγγενείς και φίλοι στο νεογέννητο.
Ο τοκετός και τα δώρα στο νεογέννητο, σε διάφορες χώρες

Οι πόνοι του τοκετού αν και είναι παρόμοιος σε όλες τις γυναίκες, ο τρόπος που αντιμετωπίζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου διαφέρει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δώρα που κάνουν συγγενείς και φίλοι στο νεογέννητο.


Οι παραδόσεις και τα έθιμα της γέννας, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:


Σουηδία: Θεωρείται η πιο ασφαλής χώρα για να γεννήσει μία γυναίκα, και τον τοκετό αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας η μαία και όχι ο γιατρός. Πολύτιμος βοηθός της μαίας είναι ο μπαμπάς του μωρού, ο οποίος με χάδια και τρυφερά λόγια, ακόμα και με τραγούδια, αναλαμβάνει να χαλαρώσει τη γυναίκα για να διαχειριστεί τις ωδίνες του τοκετού.


Νορβηγία: Οι γυναίκες δε ζητούν επισκληρίδιο για να αντιμετωπίσουν τους πόνους της γέννας, αλλά βελονισμό. Τα κέντρα του πόνου χαλαρώνουν και η γυναίκα έχει πλήρη αίσθηση του σώματος της.


Ολλανδία: Ο τοκετός στο νερό, είναι πολύ δημοφιλής μέθοδος, αφού το 35% των τοκετών γίνεται μέσα στο νερό. Το ζεστό νερό χαλαρώνει το νευρικό σύστημα της γυναίκας, ενώ για το βρέφος δεν υπάρχει καμία διαφορά αφού 9 μήνες βρίσκεται σε νερό (αμνιακό υγρό).


Ιαπωνία: Εκτός από τη μέθοδο των αναπνοών, οι γιαπωνέζες τρώνε κάτι γλυκό τη στιγμή της εξώθησης. Οι μαίες δίνουν καραμέλες στις γυναίκες, για να χαλαρώσουν και να πάρουν έξτρα ενέργεια.

Τα δώρα στα νεογέννητα

Ιαπωνία: Οι μητέρες με το εξιτήριο από το μαιευτήριο παίρνουν ως δώρο από το γιατρό τους, ένα ξύλινο κουτί, το οποίο έχει μέσα ένα κομμάτι από τον ομφάλιο λώρο του παιδιού. Το δώρο συμβολίζει το δέσιμο μητέρας και παιδιού

Φιλανδία: Κάθε μητέρα μόλις επιστρέφει στο σπίτι με το μωρό της, παίρνει από το κράτος το κουτί μητρότητας, όπως ονομάζεται. Το κουτί αυτό περιλαμβάνει ρούχα, σεντόνια και παιχνίδια, αλλά και ένα μικρό στρωματάκι. Μάλιστα, οι μητέρες έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν ή το κουτί ή ένα χρηματικό βοήθημα ύψους 140 ευρώ. Οι περισσότερες , σε ποσοστό 95% , διαλέγουν το κουτί.

Αίγυπτος: Μετά τη γέννηση του μωρού, η μητέρα ντύνει το μωρό με μία λευκή ρόμπα και το βάζει σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και το τινάζει απαλά για να φύγουν τα κακά πνεύματα. Οι συγγενείς σκορπούν χρυσά κοσμήματα, σπόρους και διάφορα δώρα.

Κίνα: Όταν το μωρό γίνει ενός μηνός, τότε οι γονείς προσφέρουν στους συγγενείς και τους φίλους κόκκινα αυγά, τα οποία στην Κίνα συμβολίζουν την αλλαγή στη ζωή. Τα δώρα των συγγενών στο μωρό είναι όλα καλυμμένα με κόκκινο χαρτί.