ΥΓΕΙΑ

Φροντίζω- Ανακουφίζω- Στηρίζω: η ολιστική δράση ενάντια στον καρκίνο

Την υλοποίηση ενός πρωτοπόρου Πιλοτικού ΕρευνητικούΠρογράμματος σε διεθνές επίπεδο ανακοίνωσεη ΑΚΟΣ (www.akoslife.com), το οποίο διενεργείται υπό τηνεποπτεία της Προέδρου της ΑΚΟΣ ογκολόγου- ακτινοθεραπευτή Δρ. Δέσποινας Κατσώχηκαι αφορά στη Φαρμακευτική Συμμόρφωση καρκινοπαθών σε αναλγητικές ουσίες και σεσυμπληρώματα διατροφής, κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας και όχι μόνο.
Φροντίζω- Ανακουφίζω- Στηρίζω: η ολιστική δράση ενάντια στον καρκίνο

Την υλοποίηση ενός πρωτοπόρου Πιλοτικού ΕρευνητικούΠρογράμματος σε διεθνές επίπεδο ανακοίνωσεη ΑΚΟΣ (www.akoslife.com), το οποίο διενεργείται υπό τηνεποπτεία της Προέδρου της ΑΚΟΣ ογκολόγου- ακτινοθεραπευτή Δρ. Δέσποινας Κατσώχηκαι αφορά στη Φαρμακευτική Συμμόρφωση καρκινοπαθών σε αναλγητικές ουσίες και σεσυμπληρώματα διατροφής, κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας και όχι μόνο.

Ειδικότερα το ερευνητικό πρόγραμμα διερευνά κατάπόσο μία Ηλεκτρονική Συσκευή Ατομικού Σημείου Φροντίδας ( Personal Pointof Care) όπως το MDStation, μπορεί να ενισχύσει την φαρμακευτική συμμόρφωσητων ασθενών μέσω της εκπαίδευσης τους αλλά και το κατά πόσο η φαρμακευτική συμμόρφωσησυμβάλει στην καλύτερη κλινική εικόνα του ασθενή με οφέλη όπως η καλύτερηδιαχείριση του πόνου και η μείωση τουαριθμού επανεισαγωγών στο νοσοκομείο. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιοΕπιστημονικής Ημερίδας που διοργάνωσε η ΑΚΟΣ, με τίτλο: «Φροντίζω-Ανακουφίζω-Στηρίζω», το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Ελληνικός Κόσμος.

Ημη συμμόρφωση των ασθενών με τη θεραπεία είναι ένα πολυδιάστατο, παγκόσμιοπρόβλημα με σημαντικές επιπτώσεις για τον ασθενή, τον ιατρό, τη θεραπεία καιολόκληρο το σύστημα υγείας. Σύμφωνα μετον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μόνο το 50% των ασθενών με χρόνιες παθήσειςσυμμορφώνεται με τις θεραπευτικές οδηγίες. Όπως επισήμανε η Δρ. Κατσώχη:« Οι προκαταλήψεις και οι μύθοι δεν περιβάλλουν μόνοτον καρκίνο ως νόσημα αλλά και την αναλγητικήαγωγή και ειδικά τα οπιοειδή, τα οποίαέχουν συνδεθεί με τον μύθο της “εξάρτησης”. Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι η συμμόρφωση στην αναλγητική αγωγή αποτρέπεικάθε ενδεχόμενο εθισμού. Η σωστή χρήσητων αναλγητικών και η έγκαιρη έναρξη τους, πάντα σε συνεργασία των ιατρών των κέντρων πόνου καιτων θεραπόντων ογκολόγων, προφυλάσσει τον ασθενή από μεγάλη ταλαιπωρία και τουπροσφέρει ποιότητα ζωή.


Όσον αφορά στηθεραπεία αντιμετώπισης του πόνου με αναλγητικά φάρμακα, η συμμόρφωση είναικαθοριστική για τον περιορισμό τωνεπιπλοκών, των επανεισαγωγών στονοσοκομείο, για τις ορθές θεραπευτικές παρεμβάσεις από την ιατρική ομάδα και εντέλει, για την επιτυχή ολοκλήρωση της θεραπείας που έχει σαν αποτέλεσμα τηνβελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αλλά και των οικείων τους

Η παρηγορητική και υποστηρικτική αγωγή τουασθενή με καρκίνο, βρέθηκε στο επίκεντρο της επιστημονικής εκδήλωσης στην οποίασυμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από τους χώρους της Νευροχειρουργικής, τηςΝευρολογίας, της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Ορθοπεδικής, τηςΠαθολογίας-Ογκολογίας και της Αναισθησιολογίας. Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Αρεταίειο Νοσοκομείοτου Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Αθηνά Βαδαλούκα το 66% των ατόμων άνω των60 ετών έχουν ανάγκη παρηγορητικής φροντίδας ενώ ένα ποσοστό 80% αντιμετωπίζειαθεράπευτο πόνο.

Όπως υπογράμμισε οΟγκολόγος – Παθολόγος, Διευθυντής Β’ ΟγκολογικήςΚλινικής του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ Δρ. Ηλίας Αθανασιάδης: «Η έγκαιρη έναρξητης θεραπείας του καρκίνου και των μεταστάσεων αποτελεί καθοριστικό παράγονταγια ένα θετικό αποτέλεσμα ενώ όπως επισημάνθηκε οι νέες απεικονιστικές μέθοδοισυμβάλλουν στην έγκαιρη ανίχνευση της μεταστατικής νόσου και προσφέρουν αυξημένοπροσδόκιμο επιβίωσης, καθώς επιτρέπουν την εφαρμογή νεώτερων μοριακάστοχευμένων θεραπειών.

Η ακτινοθεραπεία παραμένει η κύρια αγωγή στηναντιμετώπιση των επώδυνων οστικών και εγκεφαλικών μεταστάσεων. Οι κλασικές και σύγχρονες τεχνικές στερεοταξίαςκαι απεικονιστικά καθοδηγούμενης ακτινοθεραπείας βοηθούν τον ασθενή νααντιμετωπίσει τον καρκίνο σαν χρόνιο νόσημα, τον απαλλάσσουν από ανεπιθύμητα συμπτώματακαι διατηρούν την ποιότητα ζωής του .

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας της ΑΚΟΣτονίσθηκε τέλος η αναγκαιότητα στήριξης του ασθενούς με ειδικά σχεδιασμένη διατροφή ηοποία βελτιώνει τη λειτουργία του μεταβολισμού και συμβάλει στην επούλωση τωνσυνεπειών των θεραπειών, με την ανάπλαση των υγιών ιστών και του αίματος.


H μη κερδοσκοπική εταιρία«Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και ψυχής» με τον διακριτικό τίτλο ΑΚΟΣ- που στα αρχαία ελληνικά σημαίνειθεραπεία- στον πυρήνα της αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας, πουπροσφέρουν αφιλοκερδώς, στον αγώνα πρόληψης του καρκίνου και παρέχουν βοήθειαστους αποθεραπευμένους από τη νόσο. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη Πανελλαδικήεκστρατεία ενημέρωσης της ΑΚΟΣ μετίτλο: «Σπουδή στο ανθρώπινοσώμα-Πρόληψης έργα» ενώ σχεδίασε και διαθέτει δωρεάν στους αποθεραπευμένουςαπό καρκίνο σε όλη τη χώρα, το «ΗμερολόγιοΑποθεραπείας», ένα πρωτοπόρο χρηστικό βιβλιάριο μεταθεραπευτικήςπαρακολούθησης.