ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πρωτοποριακό λογισμικό για γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Πρωτοποριακό λογισμικό για γυναίκες με καρκίνο του μαστού
Η χημειοθεραπεία αναμφίβολα σώζει ζωές, όχι όμως όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Κι αυτό επειδή υπάρχει πλήθος παραγόντων, όπως είναι η ηλικία που έγινε η διάγνωση, το μέγεθος του όγκου, το στάδιο του όγκου, η μασχαλιαία λεμφαδενική κατάσταση και η κατάσταση των οιστρογονικών υποδοχέων, που επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου.

Η χημειοθεραπεία αναμφίβολα σώζει ζωές, όχι όμως όλων των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Κι αυτό επειδή υπάρχει πλήθος παραγόντων, όπως είναι η ηλικία που έγινε η διάγνωση, το μέγεθος του όγκου, το στάδιο του όγκου, η μασχαλιαία λεμφαδενική κατάσταση και η κατάσταση των οιστρογονικών υποδοχέων, που επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου.


Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση του πρώιμου καρκίνου του μαστού, αυτού δηλαδή που εντοπίζεται στο στήθος και ενδεχομένως στη μασχάλη, απαιτείται αρχικά τοπική θεραπεία που περιλαμβάνει ογκεκτομή ή μαστεκτομή, μαζί ή με όχι ακτινοθεραπεία, και όπου χρειάζεται αφαίρεση λεμφαδένων. Προληπτικά και για την προστασία του υπόλοιπου σώματος μερικοί ασθενείς χρειάζεται να  υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία.
Ποιες όμως γυναίκες θα ωφεληθούν απ’ αυτές; Παλαιότερα δεν υπήρχε αντικειμενικός τρόπος για να προβλέψουν οι γιατροί την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού και στηριζόταν ο καθένας στην εμπειρία του και ενδεχομένως σε παλαιές μελέτες από μια μόνο ιατρική μονάδα, που συχνά δεν ήταν αντικειμενικές, ούτε στηριζόταν σε πλήρη θεραπευτικά στοιχεία. Έτσι, οι γιατροί οδηγούνται συχνά σε ανακρίβειες.


Σήμερα όμως οι χειρουργοί και οι χημειοθεραπευτές ογκολόγοι έχουν ένα πρωτοποριακό “όπλο” για την πρόβλεψη του ποσοστού επιβίωσης, καθώς και του οφέλους από συμπληρωματικές θεραπείες. Πρόκειται για το λογισμικό PREDICT που με ακρίβεια 97-99% μπορεί να υπολογίσει το προσδόκιμο της 10ετούς επιβίωσης αλλά και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν εάν η χειρουργημένη γυναίκα υποβληθεί σε συμπληρωματική χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή σε συνδυασμό και των δύο.


Το νέο λογισμικό, που σχεδιάστηκε από τα μέλη της  ομάδας της μονάδας μαστού Cambridge Breast Clinic  με επικεφαλής τον χειρουργό μαστού και ενδοκρινών αδένων καθηγητή Gordon Wishart, μπορεί να υπολογίσει με εξαιρετική ακρίβεια τον χρόνο επιβίωσης αφού καταχωρηθούν σ’ αυτό στοιχεία που αφορούν τα χαρακτηριστικά της χειρουργημένης ασθενούς, του όγκου της, αλλά και το χρόνο διάγνωσης, δηλαδή εάν ο όγκος διαγνώστηκε κατά τον προληπτικό έλεγχο ή μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων.


Το τελευταίο αυτό στοιχείο έχει αποδειχθεί ότι είναι καίριας σημασίας μετά τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της ίδιας ερευνητικής ομάδας, τα οποία έδειξαν μειωμένο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων.
 
“H σωστή επιλογή της συμπληρωματικής θεραπείας μετά το χειρουργείο για καρκίνο του μαστού εξαρτάται τόσο από τον ακριβή υπολογισμό της πρόγνωσης όσο και από την μέτρηση ειδικών μοριακών δεικτών του όγκου. Όσο θα ανακαλύπτονται καινούργιοι κλινικά σημαντικοί δείκτες θα μπορούμε να τους συμπεριλαμβάνουμε σε μελλοντικές  εκδόσεις του  PREDICT”, μας εξηγεί ο Δρ. Βασίλης Πιτσινής, χειρουργός μαστού στη Cambridge Breast Clinic στο Νοσοκομείο Mediterraneo  (www.cambridgebreastclinic.com)


Βεβαίως, πέρα από τα υπολογιστικά προγράμματα και τα άλλα διαγνωστικά εργαλεία που υπάρχουν σήμερα για τη διάγνωση της νόσου και της πρόβλεψης επιβίωση των ασθενών, εξίσου σημαντικό ρόλο για τη θεραπεία παίζει η διαχείριση του καρκίνου του μαστού από εξειδικευμένους και έμπειρους χειρουργούς ογκολόγους.

Διαβάστε επίσης
OncotypeDX: Πόσο κάνει, πώς γίνεται και ένα αναλυτικό video

Με καρκίνο του μαστού πάνω από 4.500 Ελληνίδες κάθε χρόνο
 

BEST OF NETWORK

Δημήτρης Λιγνάδης: Οδηγείται στις φυλακές Τρίπολης μετά την απόφαση για προφυλάκιση

Κούγιας για προφυλάκιση Λιγνάδη: Γιατί χρειάστηκαν 5 ώρες διάσκεψη για μια δικογραφία με 10 φύλλα;

Lockdown: Το στοίχημα του Πάσχα και τα σενάρια για σχολεία, καταστήματα, εστίαση

Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων: Τι θα ισχύει από 1η Μαρτίου - Όλες οι αλλαγές

Προκαταβολή σύνταξης: Πώς θα δοθούν τα 384 ευρώ - Τι πρέπει να προσέξετε

Βίντεο-ντοκουμέντο από άγρια ληστεία: Έριξαν υπάλληλο φούρνου πάνω σε τζαμαρία - «Θα πεθάνεις»

Ψάλτου για Φιλιππίδη: Έτρεμα να βγω στη σκηνή, με χτυπούσε με μένος – Η καταγγελία που σοκάρει

Τούρκοι πιλότοι: «Ουρλιαχτά» μέσα στο κοκ πιτ - Να ποιοι ρίχνουν θερμοβολίδες για να ξεφύγουν

Θεσσαλονίκη: Βίντεο – ντοκουμέντο από το δυστύχημα με νεκρό οδηγό μηχανής που έπεσε σε λεωφορείο

Survivor spoiler - «Βόμβα»: Nέα οικειοθελής αποχώρηση από το reality;

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Λύγισε» μιλώντας για τον αδελφό του – Η αποκάλυψη για υπόθεση βιασμού

Κάτια Ταραμπάνκο: Η εξομολόγηση για το Survivor - «Θέλησα να σώσω τον εαυτούλη μου»