ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ο Έλληνας γιατρός πίσω από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Ο Έλληνας γιατρός πίσω από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
H  μνήμη του πρωτοπόρου γιατρού Ιωάννη Λυκούδη (1910-1980), ο οποίος ήταν ο προάγγελος της ανακάλυψης του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού, θα τιμηθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, στη διάρκεια της Διημερίδας Βιολογίας που πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής ο «Άγιος Παύλος» στον Πειραιά.

H  μνήμη του πρωτοπόρου γιατρού Ιωάννη Λυκούδη (1910-1980), θα τιμηθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, στη διάρκεια της Διημερίδας Βιολογίας που πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής ο «Άγιος Παύλος» στον Πειραιά.

Ο Ιωάννης Λυκούδης είχε τεράστια συνεισφορά στη διαπίστωση της μικροβιακής προέλευσης του έλκους του στομάχου και φυσικά στη θεραπεία του.

 

Ο σπουδαίος αυτός Έλληνας γιατρός, αμφισβητώντας τις θεωρίες που ίσχυαν στην εποχή του, ισχυρίστηκε, μετά από παρατηρήσεις σε ασθενείς αλλά και στον εαυτό του, ότι το έλκος του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου οφειλόταν σε μικροβιακό παράγοντα και γι’ αυτό θεράπευε τους ασθενείς του με έναν συνδυασμό τριών αντιβιοτικών, τον οποίο ονόμασε «Ελγάκο» από τα αρχικά των ασθενειών: έλκος, γαστρεντερίτιδα, κολίτιδα. Οι επιτυχείς όμως ανακαλύψεις του δεν είχαν τότε την αποδοχή που τους άξιζε, παρά μόνο στους 30.000 ασθενείς του, αφού ούτε το περιοδικό «Journal of the American Medical Association» δέχθηκε να δημοσιεύσει το διαφωτιστικό άρθρο του, ούτε και οι φαρμακοβιομηχανίες προχώρησαν στην παρασκευή του φαρμάκου.

Οι προσπάθειες του Έλληνα γιατρού δικαιώθηκαν δυο χρόνια μετά το θάνατό του το 1982, όταν Αυστραλοί επιστήμονες, οι Ρόμπιν Γουόρεν (Robin Warren) και Μπάρι Μάρσαλ (Barry Marshall), βασιζόμενοι και στα πορίσματα του Ι. Λυκούδη, ανακάλυψαν ότι το έλκος του στομάχου προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) και τιμήθηκαν το 2005 με Βραβείο Νόμπελ.

Το σχετικό αναμνηστικό (τιμητική πλακέτα) θα παραλάβει η θυγατέρα του Ι. Λυκούδη, και  Εφέτης κ. Χρυσούλα Λυκούδη.

Η Διημερίδα Βιολογίας με τίτλο «Η κοινωνία συναντά την σύγχρονη Βιολογία» συνδιοργανώνεται από το Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά και την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων για 8η συνεχή χρονιά και οι εργασίες της αρχίζουν την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014, στις 9.30 το πρωί, με ελεύθερη είσοδο.