ΥΓΕΙΑ

Ο Έλληνας γιατρός πίσω από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

H  μνήμη τουπρωτοπόρου γιατρού Ιωάννη Λυκούδη (1910-1980), ο οποίος ήταν ο προάγγελος της ανακάλυψης του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού, θα τιμηθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίουστις 12 το μεσημέρι, στη διάρκεια της Διημερίδας Βιολογίας που πραγματοποιείταιστην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής ο «Άγιος Παύλος» στον Πειραιά.
Ο Έλληνας γιατρός πίσω από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

H μνήμη τουπρωτοπόρου γιατρού Ιωάννη Λυκούδη (1910-1980), θα τιμηθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίουστις 12 το μεσημέρι, στη διάρκεια της Διημερίδας Βιολογίας που πραγματοποιείταιστην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής ο «Άγιος Παύλος» στον Πειραιά.

Ο Ιωάννης Λυκούδης είχετεράστια συνεισφορά στη διαπίστωση της μικροβιακής προέλευσης του έλκους τουστομάχου και φυσικά στη θεραπεία του.

Ο σπουδαίος αυτός Έλληναςγιατρός, αμφισβητώντας τις θεωρίες που ίσχυαν στην εποχή του, ισχυρίστηκε, μετάαπό παρατηρήσεις σε ασθενείς αλλά και στον εαυτό του, ότι το έλκος του στομάχουκαι του δωδεκαδακτύλου οφειλόταν σε μικροβιακό παράγοντα και γι’ αυτό θεράπευετους ασθενείς του με έναν συνδυασμό τριών αντιβιοτικών, τον οποίο ονόμασε«Ελγάκο» από τα αρχικά των ασθενειών: έλκος, γαστρεντερίτιδα, κολίτιδα. Οιεπιτυχείς όμως ανακαλύψεις του δεν είχαν τότε την αποδοχή που τους άξιζε, παράμόνο στους 30.000 ασθενείς του, αφού ούτε το περιοδικό «Journal of the American Medical Association» δέχθηκε να δημοσιεύσειτο διαφωτιστικό άρθρο του, ούτε και οι φαρμακοβιομηχανίες προχώρησαν στηνπαρασκευή του φαρμάκου.

Οιπροσπάθειες του Έλληνα γιατρού δικαιώθηκαν δυο χρόνια μετά το θάνατό του το1982, όταν Αυστραλοί επιστήμονες, οι Ρόμπιν Γουόρεν (Robin Warren) και Μπάρι Μάρσαλ (Barry Marshall), βασιζόμενοικαι στα πορίσματα του Ι. Λυκούδη, ανακάλυψαν ότι το έλκος του στομάχου προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) καιτιμήθηκαν το 2005 με Βραβείο Νόμπελ.

Τοσχετικό αναμνηστικό (τιμητική πλακέτα) θα παραλάβει η θυγατέρα του Ι. Λυκούδη,και Εφέτης κ. Χρυσούλα Λυκούδη.

ΗΔιημερίδα Βιολογίας με τίτλο «Η κοινωνία συναντά την σύγχρονη Βιολογία» συνδιοργανώνεταιαπό το Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά και την Πανελλήνια ΈνωσηΒιοεπιστημόνων για 8η συνεχή χρονιά και οι εργασίες της αρχίζουν τηνΠαρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014, στις 9.30 το πρωί, με ελεύθερη είσοδο.