ΥΓΕΙΑ

Παιδικός καρκίνος: σημασία στην έγκαιρη διάγνωση

Στον καρκίνο της παιδικήςηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε ίαση ταπερισσότερα παιδιά.
Παιδικός καρκίνος: σημασία στην έγκαιρη διάγνωση

Παγκόσμια Ημέραευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν απόκαρκίνο σε όλο τον κόσμο, είναι η 15η Φεβρουαρίου.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν έχεισύνορα. Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, ο καρκίνος προσβάλλει το ίδιο όλες τις χώρεςτου πλανήτη, αναπτυγμένες και μη.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, οιφορείς :

"Διεθνής Εταιρεία ΠαιδιατρικήςΟγκολογίας" (SIOP),

«Διεθνής Συνομοσπονδία ΣυλλόγωνΓονιών Παιδιών με καρκίνο" (ICCCPO),

ΦΛΟΓΑ «Πανελλήνιος Σύλλογος ΓονιώνΠαιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια" (ιδρυτικό μέλος της ICCCPO)

ΛΑΜΨΗ Σύλλογος Γονέων Παιδιών μεΝεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδας και

ΚΥΤΤΑΡΟ «Σύλλογος Ενηλίκων με εμπειρία Καρκίνου στην Παιδική ή ΕφηβικήΗλικία»

ενώνουντις δυνάμεις τους, προκειμένου να ενημερώσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για τονκαρκίνο στα παιδιά και τους εφήβους και να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις όλων τωνχωρών της γης, ώστε να εξασφαλίσουν σε όλα τα παιδιά, πρόσβαση σε σωστή ιατρικήφροντίδα στη διάρκεια της θεραπείας και μετά από αυτή.

Κάθε χρόνο, πάνω από 250.000παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 90.000από αυτά δεν επιβιώνουν. Μόνο το 20% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλοτον κόσμο, έχουν δυνατότητα πρόσβασης σεσωστή ιατρική φροντίδα. Στη χώρα μαςόπως και σε όλες τις προηγμένες χώρες, το ποσοστό των παιδιών που γίνεται καλά ξεπερνάει το 75%. Στον καρκίνο της παιδικήςηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε ίαση ταπερισσότερα παιδιά.