ΥΓΕΙΑ

Το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει και από το εγκεφαλικό

Σχεδόν κατά ¼ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικούεπεισοδίου, ο εμβολιασμός για την εποχιακή γρίπη, σύμφωνα με τα ευρήματαμελέτης επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο
Το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει και από το εγκεφαλικό

Σχεδόν κατά ¼ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικούεπεισοδίου, ο εμβολιασμός για την εποχιακή γρίπη, σύμφωνα με τα ευρήματαμελέτης επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν και το Πανεπιστήμιο τουΝότιγχαμ, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Vaccine».

Οι ερευνητές, στο πλαίσιο της μελέτης, αφού ανέλυσαν τοιατρικό ιστορικό περισσότερων από 47.000 ασθενών και ισάριθμων υγιών εθελοντών,διαπίστωσαν πως, όσοι έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο, είχαν κατά 24% λιγότερεςπιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο την χρονιά που το είχαν κάνει.

Παράλληλα, προέκυψε πως η μείωση του κινδύνου ήτανμεγαλύτερη στους εθελοντές, που είχαν κάνει νωρίς το αντιγριπικό εμβόλιο.

«Οι αιτίες των εγκεφαλικών επεισοδίων δεν είναι πλήρωςγνωστές. Οι κλασικοί παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το κάπνισμα και ηυπέρταση, ευθύνονται μόνο για τα μισά εγκεφαλικά. Στα υπόλοιπα μπορεί ναυπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, όπως οι λοιμώξεις των πνευμόνων», δήλωσε οδρ Νίρο Σιριβαρντένα, καθηγητής Πρωτοβάθμιας & Προνοσοκομειακής Φροντίδαςτης Υγείας στο Λίνκολν.

«Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την σύσταση των αρμοδίωνυγειονομικών υπηρεσιών να κάνουν κάθε χρόνο το αντιγριπικό εμβόλιο οι ευάλωτεςομάδες του πληθυσμού, με την προστασία από το εγκεφαλικό αλλά και την προστασίααπό το έμφραγμα να αποτελούν πιθανά, πρόσθετα οφέλη», τόνισε.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακοινώσει το 2010 ότι τοαντιγριπικό εμβόλιο φαίνεται να δρα προστατευτικά και εναντίον του εμφράγματος.