ΥΓΕΙΑ

Η μαύρη σοκολάτα προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση

Στην αποκατάσταση της ελαστικότητας των αρτηριών φαίνεταιπως συμβάλλει η μαύρη σοκολάτα, παρεμποδίζοντας παράλληλα την προσκόλληση τωνλευκών αιμοσφαιρίων στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα την πρόκληση
Η μαύρη σοκολάτα προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση

Στην αποκατάσταση της ελαστικότητας των αρτηριών φαίνεταιπως συμβάλλει η μαύρη σοκολάτα, παρεμποδίζοντας παράλληλα την προσκόλληση τωνλευκών αιμοσφαιρίων στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα την πρόκλησηαρτηριοσκλήρυνσης, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση περιοδικό«The FASEB Journal».

Στο πλαίσιο της μελέτης, η ερευνητική ομάδα εξέτασε 44υπέρβαρους μεσήλικες άνδρες, που έπρεπε να καταναλώνουν 70 γραμμάρια μαύρηςσοκολάτας ημερησίως για δύο περιόδους των τεσσάρων εβδομάδων η καθεμία.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου, οι εθελοντές έτρωγανμαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες, ενώ κατά τη δεύτερηπερίοδο κατανάλωναν κανονική μαύρη σοκολάτα.

Και οι δύο σοκολάτες είχαν παρόμοια περιεκτικότητα σε κακάο.

Πριν και μετά από κάθε περίοδο, οι επιστήμονεςπραγματοποιούσαν μια σειρά από μετρήσεις για να διαπιστώσουν την υγεία τωναγγείων.

«Πλέον, έχουμε μιαπιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιδράσεις που έχει η κατανάλωση της σοκολάταςστην αγγειακή υγεία. Ακόμη, διαπιστώσαμε ότι η αύξηση της περιεκτικότητας σεφλαβανόλη δεν προσθέτει επιπλέον ευεργετική δράση στην υγεία των αγγείων»,δήλωσε ο Diederik Esser, Ph.D., ερευνητής από το Ινστιτούτο Τροφίμων καιΔιατροφής του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία και συμπλήρωσε:

«Διαπιστώσαμε, ωστόσο, ότι η φλαβανόλη επηρεάζει τη γεύση και επομένως δίνειμεγαλύτερο κίνητρο για να τρώμε μαύρη σοκολάτα».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ