ΥΓΕΙΑ

Ανακάλυψαν γιατί πολλές φορές αποτυγχάνει το bypass

Μία διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε για ποιο λόγο αποτυγχάνει σε πολλούς ασθενείς η εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης, γνωστή σε όλους ως bypass, σύμφωνα με όσα
Ανακάλυψαν γιατί πολλές φορές αποτυγχάνει το bypass

Μία διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε για ποιο λόγο αποτυγχάνει σε πολλούς ασθενείς η εγχείρηση στεφανιαίας παράκαμψης, γνωστή σε όλους ως bypass, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Αιτία φαίνεται να είναι ένας βιολογικός μηχανισμός, ο οποίος προκαλεί πάχυνση στα τοιχώματα των φλεβών, που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί η παράκαμψη.

Όπως είναι γνωστό, τα bypass πραγματοποιούνται ώστε να αποκατασταθεί η ροή του αίματος, που εμποδίζεται από τη στένωση ή απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας της καρδιάς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φλέβα που συχνά χρησιμοποιείται, είναι η μείζων σαφηνής φλέβα, η μεγαλύτερη, επιφανειακή φλέβα του σώματος, που εκτείνεται κατά μήκος του ποδιού και επιλέγεται λόγω του μεγέθους της και της ευκολίας με την οποία μπορεί να αφαιρεθεί ένα μικρό τμήμα της, για να μεταμοσχευτεί στη στεφανιαία αρτηρία.

Εκ φύσεως, μετά τη μεταμόσχευση η εμφυτευμένη φλέβα αναδιαμορφώνεται, ώστε να γίνει πιο «αρτηριακή», αφού οι φλέβες έχουν πιο λεπτά τοιχώματα απ’ ό,τι οι αρτηρίες.

Ωστόσο, κάτι μπορεί να πάει λάθος στην αναδιαμόρφωση, με συνέπεια το τοίχωμα της φλέβας να γίνει πολύ παχύ και έτσι να παρεμποδιστεί εκ νέου η ροή του αίματος, καθιστώντας απαραίτητο ένα νέο μπάι πας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Αναγεννητικής Ιατρικής στο Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς, Πνευμόνων & Αίματος (NHLBI) των ΗΠΑ, το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται στο 40% των εγχειρήσεων σε διάστημα 18 μηνών.