ΥΓΕΙΑ

Νέα θεραπεία για την Ψωριασική Αρθρίτιδα και Σπονδυλαρθρίτιδα

Aισιόδοξα είναι τα νέα από το μέτωπο της επιστήμης καθώς μια νέα θεραπεία, που μέχρι τώρα χορηγούνταν σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο
Νέα θεραπεία για την Ψωριασική Αρθρίτιδα και Σπονδυλαρθρίτιδα

Aισιόδοξα είναι τα νέα από το μέτωπο της επιστήμης καθώς μια νέα θεραπεία, που μέχρι τώρα χορηγούνταν σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, για χορήγηση σε ασθενείς με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, ενώ πρόσφατα πήρε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. και κυκλοφορεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση και της ψωριασικής αρθρίτιδας.


Για τη νέα θεραπεία μίλησαν σε συνέντευξη τύπου,. ο κ. Δημήτριος Μπούμπας, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνεργαζόμενος Ερευνητής ΙΙΒΕΑΑ, Υπεύθυνος Μονάδος Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας της Δ Πανεπιστημιακής παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» και ο κ. Αθανάσιος Τζιούφας, Καθηγητής Ρευματολογίας - Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Εργαστηρίου – Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Οι αρθρίτιδες προσβάλλουν πολλά νεαρά άτομα αλλά και άνδρες. Για παράδειγμα η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης αρθρίτιδα, η οποία εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας από 35 έως 55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και προσβάλλει περίπου εξίσου άνδρες και γυναίκες. Επίσης, το 6-42% των ασθενών με ψωρίαση θα προσβληθεί κάποια στιγμή από αρθρίτιδα. Ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από την ασθένεια στη χώρα μας υπολογίζεται περίπου σε 19.000.


Οι Ευρωπαϊκές Αρχές ενέκριναν πρόσφατα έναν νέο βιολογικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της ενεργής ψωριασικής αρθρίτιδας. «Η ουσία certolizumab pegol», υποστήριξε ο κ. Μπούμπας, «ο μόνος πεγκυλιωμένος, χωρίς κρυσταλλικό κλάσμα (Fragment crystalline-Fc), TNF αναστολέας, εξουδετερώνει επιλεκτικά τον ΤΝFα, μία πολύ σημαντική προφλεγμονώδη κυτταροκίνη με κεντρικό ρόλο στις φλεγμονώδεις διεργασίες. Επειδή η μοριακή δομή του CZP είναι εντελώς διαφορετική από τους άλλους αναστολείς του TNFα, παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στις φαρμακοδυναμικές και φαρμακοκινητικές ιδιότητες».


Η έγκριση του φαρμάκου για την ενεργό ψωριασική αρθρίτιδα βασίστηκε σε δεδομένα της τυχαιοποιημένης, φάσης 3, διπλά τυφλής μελέτης RAPID-PsA, που διεξήχθη σε 92 κέντρα σε Ευρώπη και Αμερική, και στην οποία συμμετείχαν 409 ενήλικες ασθενείς ηλικίας άνω των18 ετών. Η μελέτη έδειξε ότι το certolizumab pegol βελτίωσε γρήγορα και αποτελεσματικά τα σημεία και συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένων της αρθρίτιδας, της ενθεσίτιδας, της δακτυλίτιδας και της προσβολής του δέρματος έναντι του εικονικού φαρμάκου. τα αποτελέσματα αυτά ήταν ανεξάρτητα της προηγούμενης θεραπείας με άλλον TNF αναστολέα. Τα επί του παρόντος διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι κλινική ανταπόκριση επιτυγχάνεται συνήθως εντός 12 εβδομάδων θεραπείας.


Η νέα ένδειξη του φαρμάκου για χορήγηση σε ασθενείς με ενεργή ψωριασική αρθρίτιδα αντιπροσωπεύει την τρίτη κατά σειρά ένδειξη στην ΕΕ για την ουσία certolizumab pegol, που τον Οκτώβριο του 2013 εγκρίθηκε για χορήγηση σε ασθενείς με σοβαρή ενεργή αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, η οποία περιλαμβάνει τη σοβαρή ενεργή αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και τη σοβαρή ενεργή αξονική σπονδυλαρθρίτιδα χωρίς ακτινολογικά ευρήματα αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. Μέχρι πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια, ο χρυσός κανόνας της θεραπείας ήταν η χορήγηση μεθοτρεξάτης και των άλλων τροποποιητικών της νόσου φαρμάκων, που ανακουφίζουν τα συμπτώματα και ελαττώνουν τη φλεγμονή. Ωστόσο τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια οι βιολογικοί παράγοντες συνιστούν το πιο ισχυρό όπλο στα χέρια των ρευματολόγων, καθώς βοηθούν στην μείωση των σημείων και των συμπτωμάτων της νόσου σε ασθενείς που η θεραπεία με μεθοτρεξάτη αποδείχθηκε ανεπαρκής, ενώ αναστέλλουν την ακτινολογική εξέλιξη της νόσου προλαμβάνοντας μη αναστρέψιμες βλάβες και αναπηρίες, παρέχοντας έτσι στους ασθενείς μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής.