ΥΓΕΙΑ

Λίγα ωάρια στην εξωσωματική = Μεγάλος κίνδυνος αποβολής

Μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής διατρέχουν οι γυναίκες που παράγουν λίγα ωάρια, όταν προσπαθούν μείνουν έγκυες με τη μέθοδο της εξωσωματικής, όπως αποκαλύπτουν τα
Λίγα ωάρια στην εξωσωματική = Μεγάλος κίνδυνος αποβολής

Μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής διατρέχουν οι γυναίκες που παράγουν λίγα ωάρια, όταν προσπαθούν μείνουν έγκυες με τη μέθοδο της εξωσωματικής, όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα μία νέας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από το King’s College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και το Πανεπιστήμιο της Αμπερντήν.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 124.351 κυήσεις με εξωσωματική, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1991-2008.

Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Human Reproduction», σε αποβολή κατέληξε το 20% των κυήσεων γυναικών, οι οποίες είχαν λιγότερα από τέσσερα ωάρια, έπειτα από τη λήψη των φαρμάκων της εξωσωματικής.

Αντιστοίχως, το ποσοστό αποβολής σε όσες είχαν τέσσερα έως εννέα ωάρια ήταν 15,5% και σε όσες είχαν 10-14 ωάρια ήταν 13,8%.

Όπως εκτιμά η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σες Σουνκάρα, από τη Μονάδα Αναπαραγωγής του KCL, τα αυξημένα ποσοστά αποβολής στις γυναίκες με λίγα ωάρια υποδηλώνουν ότι η ποιότητά τους ήταν φτωχή, γι’ αυτό και απέτυχε η προσπάθεια.

Παράλληλα, οι πιθανότητες αποβολής φάνηκε να επηρεάζονται από την ηλικία, με τον χαμηλότερο κίνδυνο (9,9%) να παρατηρείται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 38 ετών, στις οποίες η υπογονιμότητα οφειλόταν σε πρόβλημα του συντρόφου τους και όχι στις ίδιες.