ΥΓΕΙΑ

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχει "αντικαταστήσει" τον καταρράκτη

Σημαντική μείωση εμφανίζουν τα τελευταία 20 χρόνια τα ποσοστά ολικής ή μερικής απώλειας της όρασης, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχει "αντικαταστήσει" τον καταρράκτη

Σημαντική μείωση εμφανίζουν τα τελευταία 20 χρόνια τα ποσοστά ολικής ή μερικής απώλειας της όρασης, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό οφθαλμολογίας «British Journal of Ophthalmology», η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχει πλέον αντικαταστήσει τον καταρράκτη ως η κύρια αιτία τύφλωσης στις πιο πλούσιες χώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρούπερτ Μπερν του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin εξέτασαν στοιχεία από 243 δημοσιευμένες μελέτες, που αφορούσαν συνολικά ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 15.000 ατόμων σε 190 χώρες, κατά την περίοδο 1990 - 2010.

Όπως προέκυψε, στη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, τα περιστατικά ολικής τύφλωσης μειώθηκαν κατά το ήμισυ στις χώρες υψηλού εισοδήματος, από 0,2% του πληθυσμού τους σε 0,1%. Για την μερική τύλφωση, η πτώση ήταν της τάξης του 38%, από 1,6% σε 1% του πληθυσμού.

Στο ίδιο διάστημα, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρξε μείωση των περιστατικών ολικής απώλειας της όρασης κατά 37%, ενώ της μερικής κατά 27%.

Παράλληλα, από την ανάλυση διαπιστώθηκε πως στις ανεπτυγμένες χώρες οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από ό,τι οι άνδρες να εμφανίσουν ολική ή μερική τύφλωση, λόγω της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Από την άλλη, όσον αφορά την μερική απώλεια της όρασης, σήμερα, όπως και πριν από 20 χρόνια, η κύρια αιτία είναι πάντα η ίδια: η μυωπία, η υπερμετρωπία και οι σχετικές διαθλαστικές βλάβες που δεν έχουν διορθωθεί.