ΥΓΕΙΑ

Τα εκ γενετής σημάδια και πότε πρέπει να αφαιρούνται (pics)

Τα σημάδια της γέννησης, παλαιότερα πίστευαν ότι είναι το άγγιγμα ενός αγγέλου στο μωρό. Τα περισσότερα προκαλούνται από επιπλέον κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία στο δέρμα ή είναι  αιμοφόρα αγγεία που δεν αναπτύσσονται κανονικά.
Τα εκ γενετής σημάδια και πότε πρέπει να αφαιρούνται (pics)

Τα σημάδια της γέννησης, παλαιότερα πίστευαν ότι είναι το άγγιγμα ενός αγγέλου στο μωρό. Τα περισσότερα προκαλούνται από επιπλέον κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία στο δέρμα ή είναι αιμοφόρα αγγεία που δεν αναπτύσσονται κανονικά. Μάλιστα μερικά ξεθωριάζουν στο χρόνο. Τα περισσότερα σημάδια είναι ανώδυνα και ακίνδυνα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές ή να συνδέονται με άλλες καταστάσεις. Όλα, όμως τα σημάδια θα πρέπει να ελέγχονται από γιατρό.


Ροζ κηλίδες (Salmon Patches)

Οι ροζ «στάμπες» που θυμίζουν το χρώμα του σολωμού, είναι αιμαγγειώματα. Πρόκειται για αιμοφόρα αγγεία που εμφανίζονται ως μικρά, ροζ, επίπεδα σημάδια στο δέρμα. Είναι πολύ συχνά και παρουσιάζονται σχεδόν στο ένα τρίτο των νεογέννητων βρεφών. Συνήθως εμφανίζονται στο πίσω μέρος του λαιμού ("το τσίμπημα του πελαργού»), ανάμεσα στα μάτια («φιλί αγγέλων»), ή στο μέτωπο, τη μύτη, το άνω χείλος, ή τα βλέφαρα. Αυτές οι κηλίδες δεν απαιτούν θεραπεία.


«Λεκέδες κόκκινου κρασιού» (Port Wine Stains)

Ένας κόκκινος επίπεδος λεκές, σαν να έχει χυθεί λίγο κόκκινο κρασί, είναι το πιο φωτογραφημένο σημάδι γέννησης, αφού το είχε ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.


Αυτοί οι «λεκέδες» είναι επίπεδα, ροζ-κόκκινα σημάδια που σταδιακά γίνονται πιο σκούρα με την ηλικία. Οι λεκέδες προκαλούνται από διαστολή των τριχοειδών αγγείων του αίματος και η συχνότητα τους είναι περίπου 3/ 1.000 μωρά. Συνήθως δεν υποκρύπτουν κάποια ασθένεια, αλλά θα πρέπει να εξετάζονται από γιατρό. Η αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει με λέιζερ ή μοσχεύματα δέρματος.


Μογγολικές κηλίδες (Mongolian Spots)

Οι Μογγολικές κηλίδες είναι επίπεδα, λεία σημάδια που υπάρχουν από τη γέννηση. Συχνά βρίσκονται στους γλουτούς ή στο κάτω μέρος της πλάτης, είναι συνήθως μπλε, αλλά μπορεί επίσης να είναι μπλε γκρι, μπλε μαύρο ή καφέ. Μπορούν να μοιάζουν με μια μελανιά. Αυτές οι κηλίδες είναι πιο κοινές σε σκουρόχρωμα δέρματα. Συνήθως σβήνουν στη σχολική ηλικία, αλλά δεν εξαφανίζονται εντελώς. Δεν απαιτείται καμία θεραπεία.


Καφεγαλακτόχροες κηλίδες (Cafe-Au Lait Κηλίδες)

Οι κηλίδες αυτές είναι ομαλά και οβάλ σημάδια, συνήθως καφέ χρώματος, γι αυτό άλλωστε έχουν ονομαστεί "καφέ με γάλα» στα γαλλικά. Συνήθως βρίσκονται στον κορμό, τους γλουτούς και τα πόδια. Οι Cafe-au-lait κηλίδες μπορεί να μεγαλώσουν ή να γίνουν πιο σκούρες με την ηλικία, αλλά γενικά δεν θεωρείται πρόβλημα. Ωστόσο, αν υπάρχουν σε πολλά σημεία του σώματος, τότε συνδέονται με νευροϊνωμάτωση και το σπάνιο σύνδρομο McCune-Albright. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν το παιδί σας έχει αρκετά σημεία.

Αιμαγγειώματα με μορφή φράουλας (Strawberry Hemangiomas)

Αιμαγγειώματα είναι ένα σύνολο από μικρά αιμοφόρα αγγεία. Τα Αιμαγγειώματα της φράουλας εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, την πλάτη, ή το στήθος. Μπορεί να είναι κόκκινα ή μοβ με συχνότητα 2/100 μωρά.
Τα αιμαγγειώματα της φράουλας συνήθως αναπτύσσονται λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση και μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής, και εξαφανίζονται συνήθως στην ηλικία των 9 ετών. Μια ελαφρά αλλοίωση του χρώματος ή ζάρωμα του δέρματος μπορεί να παραμείνει. Δεν απαιτείται καμία θεραπεία, αλλά όταν αναπτύσσονται κοντά στο μάτι ή το στόμα, ή σε μια θέση που μπορεί να αιμορραγούν ή να μολυνθούν, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν.

Αρτηριοφλεβική Δυσπλασία (Venous Malformation)

Οι φλεβικές δυσπλασίες προκαλούνται από μη φυσιολογική διάπλαση, είναι διεσταλμένες φλέβες. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν από τη γέννηση, γίνονται αντιληπτά παρά μόνο αργότερα στην παιδική ηλικία ή στην ενηλικίωση. Φλεβικές δυσπλασίες εμφανίζονται στο 1% έως 4% των μωρών. Συχνά, βρίσκονται στο σαγόνι, τα μάγουλα, τη γλώσσα και τα χείλη. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε άλλες περιοχές του σώματος. Συνεχίζουν να αναπτύσσονται αργά, και δεν συρρικνώνονται με το χρόνο. Η χειρουργική τους αφαίρεση μπορεί να είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του πιθανού πόνου.

Σηραγγώδη Αιμαγγειώματα (Cavernous Hemangiomas)

Είναι βαθύτερα αιμαγγειώματα ακριβώς κάτω από το δέρμα και εμφανίζονται ως μία μπλε σπογγώδη μάζα του ιστού με αίμα. Τα σηραγγώδη αιμαγγειώματα εμφανίζονται συνήθως στο κεφάλι ή το λαιμό. Τα περισσότερα εξαφανίζονται στην εφηβεία.

Συγγενείς Μελανοκκυταρικοί Σπίλοι (Congenital Nevi)

Οι συγγενείς μελανοκκυταρικοί σπίλοι εμφανίζονται κατά τη γέννηση. Η επιφάνεια τους μπορεί να είναι επίπεδη ή ανώμαλη. Αυτές οι κρεατοελιές μπορεί να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα και ποικίλουν σε μέγεθος. Συγγενείς σπίλοι εμφανίζονται σε 1% των νεογνών. Οι περισσότερες κρεατοελιές δεν είναι επικίνδυνες. Ωστόσο, οι συγγενείς σπίλοι, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Όλες οι κρεατοελιές θα πρέπει να παρακολουθούνται για τυχόν αλλαγές.