ΥΓΕΙΑ

Μάλλον δεν προστατεύουν τις γυναίκες από καρκίνο τα βιολογικά τρόφιμα

Δε φαίνεται να προστατεύει τις γυναίκες η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων από 16 διαφορετικές μορφές καρκίνου, με εξαίρεση ίσως το μη-Χότζκιν λέμφωμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Μονάδα
Μάλλον δεν προστατεύουν τις γυναίκες από καρκίνο τα βιολογικά τρόφιμα

Δε φαίνεται να προστατεύει τις γυναίκες η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων από 16 διαφορετικές μορφές καρκίνου, με εξαίρεση ίσως το μη-Χότζκιν λέμφωμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον ερευνητικό οργανισμό Cancer Research UK.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύεται στη «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC), οι ερευνητές παρακολούθησαν για περισσότερο από εννέα χρόνια 623.080 γυναίκες, ηλικίας άνω των 50 ετών, από τις οποίες ζητήθηκε να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, στα οποία ανέφεραν, μεταξύ άλλων, αν και πόσο συχνά κατανάλωναν βιολογικά τρόφιμα.

Βάσει των απαντήσεών τους, χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: σε όσες «ποτέ» δεν κατανάλωναν βιολογικά τρόφιμα (ήταν το 30% του συνόλου), σε όσες τα κατανάλωναν «μερικές φορές» (το 63% του συνόλου) και σε όσες τα κατανάλωναν «συνήθως ή πάντοτε» (το 7% των εθελοντριών).

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, σχεδόν μία στις δώδεκα γυναίκες εκδήλωσαν κάποια μορφή καρκίνου.

Συγκρίνοντας τη συνολική συχνότητα του καρκίνου στις γυναίκες, που «συνήθως ή πάντοτε» έτρωγαν βιολογικά προϊόντα με εκείνη σε όσες δεν τα έτρωγαν «ποτέ», διαπίστωσαν πως, επί της ουσίας, δεν υπήρχε σχεδόν καμία διαφορά.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μία μείωση της τάξης του 3%, που θεωρείται, όμως, στατιστικά ασήμαντη.

Ωστόσο, εξαίρεση φάνηκε να αποτελεί ο κίνδυνος εκδήλωσης μη-Χότζκιν λεμφώματος, που φάνηκε να είναι μειωμένος κατά 21% στις γυναίκες που έτρωγαν συχνά βιολογικά προϊόντα.