ΥΓΕΙΑ

Κάντε "ματ" στην πιτυρίδα με πέντε σπιτικά υλικά!

Η πιτυρίδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα ξηροδερμίας, κάποιας δερματικής πάθησης, εκζέματος, ψωρίασης ή, όπως συμβαίνει ολοένα και συχνότερα, ανάπτυξης του μύκητα malassezia.
Κάντε "ματ" στην πιτυρίδα με πέντε σπιτικά υλικά!

Η πιτυρίδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα ξηροδερμίας, κάποιας δερματικής πάθησης, εκζέματος, ψωρίασης ή, όπως συμβαίνει ολοένα και συχνότερα, ανάπτυξης του μύκητα malassezia.

Δείτε μερικά απλά πράγματα, που μπορείτε να κάνετε για να γλιτώσετε από την πιτυρίδα μια και καλή.

Ασπιρίνη

Η ασπιρίνη περιέχει το ίδιο στοιχείο (σαλικιλικό οξύ) που θα βρείτε στα αντιπιτυριδικά σαμπουάν. Σπάστε δύο ασπιρίνες σε μορφή σκόνης και ανακατέψτε τις με τη δόση σαμπουάν που θα χρησιμοποιήσετε στο λούσιμο. Αφήστε να δράσει για 1-2 λεπτά προτού ξεπλύνετε καλά τα μαλλιά σας και στη συνέχεια ξαναλουστείτε με κοινό σαμπουάν.

Μαγειρική σόδα

Σε βρεγμένο κεφάλι χρησιμοποιήστε ποσότητα περίπου μιας χούφτας από μαγειρική σόδα και κάντε απαλή εντριβή στο δέρμα του κρανίου. Μην χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια σαμπουάν, αλλά ξεβγάλτε άφθονο νερό. Η σόδα περιορίζει τη δράση του μύκητα που προκαλεί την πιτυρίδα. Τις πρώτες εβδομάδες θα δείτε ότι τα μαλλιά σας θα είναι πιο ξηρά, αλλά στη συνέχεια το δέρμα του κεφαλιού θα αρχίσει να παράγει φυσικά έλαια που θα τα μαλακώσουν.

Μηλόξυδο

Ο δρ. Mehmet Oz υποστηρίζει ότι το μηλόξυδο καταπολεμάει την πιτυρίδα, καθώς η οξύτητά του αλλά ζει το pH του δέρματος της κεφαλής, δημιουργώντας έτσι ένα «αφιλόξενο περιβάλλον» για την ανάπτυξη του μύκητα. Αραιώστε μία κούπα μηλόξυδου με ένα τέταρτο κούπας νερού και ψεκάστε με το μείγμα το δέρμα στο κεφάλι σας.

Τυλίξτε τα μαλλιά σας με πετσέτα και αφήστε το να δράσει για περίπου 15-30 λεπτά. Στη συνέχεια λουστείτε κανονικά. Επαναλάβετε δύο φορές την εβδομάδα.

Αντίστοιχη επίδραση έχει και ο χυμός λεμονιού. Με δύο κουταλιές χυμού κάντε μασάζ στο δέρμα του κεφαλιού και ξεπλύνετε με νερό. Στη συνέχεια αραιώστε μία κουταλιά χυμό λεμόνι σε μία κούπα νερό και πλύνετε το κεφάλι σας. Ξεβγάλτε και επαναλάβετε καθημερινά.

Στοματικό διάλυμα

Σε περιπτώσεις έντονης πιτυρίδας, μπορείτε να ξεπλύνετε τα λουσμένα μαλλιά με στοματικό διάλυμα που να περιέχει αλκοόλ και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το μαλακτικό σας. Οι αντι-μυκητιακές ιδιότητες του στοματικού διαλύματος θα εμποδίσουν την εξάπλωση της πιτυρίδας.

Ελαιόλαδο

Η μαγική ουσία της ελληνικής γης. Κάντε απαλό μασάζ με δέκα σταγόνες ελαιόλαδου στο δέρμα του κεφαλιού, καλύψτε τα μαλλιά σας με μια πετσέτα ή κάτι άλλο και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα ενόσω κοιμάστε. Το πρωί λουστείτε κανονικά, ιδεατά με ένα σαμπουάν που να περιέχει ελαιόλαδο.