ΥΓΕΙΑ

Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν στερεί το δικαίωμα στη μητρότητα

Το δικαίωμα της μητρότητας δεν το στερούνται πλέον οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας, τόνισε ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του  Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών Τριαντάφυλλος Ντόσκας
Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν στερεί το δικαίωμα στη μητρότητα

Το δικαίωμα της μητρότητας δεν το στερούνται πλέον οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας, τόνισε ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών Τριαντάφυλλος Ντόσκας κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ατόμων με ΣΚΠ στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με τον κ. Ντόσκα: «Κάθε ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας έχει δικαίωμα στη μητρότητα. Σε συνεργασία με το θεράποντα νευρολόγο αλλά και το γυναικόλογο της, κάθε γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει θα πρέπει να επιλέγει τη σωστή χρονική στιγμή. Όσον αφορά στις θεραπείες της ΣΚΠ, οι παλαιές αγωγές (υποδόριες, ενδομυϊκές ενέσεις) είναι σχετικά ασφαλείς και δεν απαιτείται διακοπή της αγωγής πριν την έναρξη της διαδικασίας τεκνοποίησης. Τα δεδομένα για τις νεώτερες θεραπείες (από του στόματος) είναι ελλιπή και η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να διακόπτεται τουλάχιστον 2 μήνες πριν την έναρξη της διαδικασίας τεκνοποίησης».

Η ενημερωτική ημερίδα συνεχίστηκε με την ομιλία του κυρίου Κωνσταντίνου Σφακιανούδη, μαιευτήρα-γυναικολόγου, ειδικού IVF της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αιτίες που κατά τη διάρκεια της λοχείας αυξάνεται η πιθανότητα υποτροπής, καταλήγοντας:

«Η σύγχρονη ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας και οι θεράποντες ιατροί πρέπει να ξεπεράσουν στερεότυπα του παρελθόντος που απέκλειαν τέτοιες ασθενείς από το όνειρο της μητρότητας. Τα σύγχρονα δεδομένα σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον στην Ελλάδα, περιορίζουν σημαντικά τα ποσοστά υποτροπών κατά τη διάρκεια της λοχείας. Από το 2005, έχουμε συναντήσει περισσότερα από 25 περιστατικά, τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας, και μόνο 2 από αυτά παρουσίασαν αυξημένη ενεργότητα της νόσου μετά».

Διαβάστε επίσης

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας καλπάζει τα τελευταία 5 χρόνια

Αυτοάνοσα νοσήματα: Δέκα ανησυχητικά σημάδια

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η επόμενη μέρα μετά τη διάγνωση