ΥΓΕΙΑ

MERS: Ανησυχία για την υποτονική αντίδραση της Σ. Αραβίας

Ανησυχία προκαλεί η υποτονική αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στον παγκόσμιο κίνδυνο δημόσιας υγείας που προκαλεί ο κορονοϊός MERS.
MERS: Ανησυχία για την υποτονική αντίδραση της Σ. Αραβίας

Ανησυχία προκαλεί η υποτονική αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στον παγκόσμιο κίνδυνο δημόσιας υγείας που προκαλεί ο κορονοϊός MERS.


Σύμφωνα με το TIME, μέχρι σήμερα, oι Σαουδάραβες δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε ένα εργαστηριακό τεστ προκειμένου να δουν αν έχει μεταλλαχθεί ο επικίνδυνος κορονοϊός, με τις καμήλες να είναι πιθανότατα οι φορείς μετάδοσής του.


Επειδή ένας στους τρεις ασθενείς που προσβάλλεται από τον κορονοϊό εμφανίζει συμπτώματα πνευμονίας και καταλήγει, αλλά και η ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων MERS στη Μέση Ανατολή εγείρει φόβους για μετάλλαξη του ιού, αναφέρει το TIME.

Για τους ειδικούς, τα αεροπορικά ταξίδια ευνοούν την ταχύτατη μετάδοση του ιού, ο οποίος πλέον βρίσκεται και στην Ευρώπη. Η ιατρική κοινότητα υποστηρίζει ότι δυνητικά ο κορονοϊός μπορεί να μεταλλαχθεί και να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος.

Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Κατάρ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τυνησία και Ελλάδα. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν άμεση σχέση με τη Μέση Ανατολή. Η απειλή του MERS έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ο σοβαρότερος κίνδυνος για την δημόσια υγεία. "Οι γνώσεις μας για τον ιό είναι πολύ περιορισμένες δεδομένου και του μεγέθους αυτής της δυνητικής απειλής", αναφέρει η γενική διεθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν.

Στη Μέση Ανατολή, οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν φόβους για έξαρση των κρουσμάτων του MERS με αφορμή το Ραμαζάνι που αρχίζει τον Ιούλιο, καθώς εκατομμύρια μουσουλμάνων θα επισκεφθούν τη Σαουδική Αραβία, γενέτειρα του Ισλάμ.


Στο μεταξύ, εντοπίστηκαν έντεκα νέα κρούσματα στη Σαουδική Αραβία, εκ των οποίων ένα στην ιερή πόλη της Μέκκα.


Τα τελευταία 11 κρούσματα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Σαουδική Αραβία σε 272, με 81 ανθρώπους εξ αυτών να έχουν πεθάνει.


Διαβάστε επίσης


Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό MERS

Ιός MERS: Όσα πρέπει να γνωρίζετεΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ