ΥΓΕΙΑ

Δείτε με ποιό τρόπο μπαίνουν ξανά στην ζωή οι καρκινοπαθείς

Δεν είναι λίγοι οι καρκινοπαθείς που δηλώνουν ότι θέλουν  να συνεχίσουν να εργάζονται «για να μην τους πάρει από κάτω η αρρώστια» ή γιατί «δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει στην καθημερινότητα τους».
Δείτε με ποιό τρόπο μπαίνουν ξανά στην ζωή οι καρκινοπαθείς

Η εργασία είναι πρόκληση για τους καρκινοπαθείς


Σύμφωνα με το κοινωνικό παρατηρητήριο του καρκίνου 3 στους 10 καρκινοπαθείς παραιτήθηκαν ή έχασαν την δουλειά τους μέσα σε δύο χρόνια.


Σχεδόν 1 γυναίκα στις 2 και 1 άνδρας στους 3 προσβάλλονται από τον καρκίνο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του κοινωνικού παρατηρητήριου. Εντούτοις, «οι περιορισμοί του κόσμου της εργασίας και της αστάθειας που προκαλούνται από την ασθένεια είναι δύο πραγματικότητες που δεν είναι πάντα εύκολο να κατακτηθούν» προβλέπει η έρευνα που έγινε από την Ligue ενάντια στον καρκίνο. Οι περισσότεροι καρκινοπαθείς χάνουν ή παραιτούνται από την δουλεία τους τα πρώτα δύο χρόνια, ενώ το 92% χάνει την δουλειά του στους πρώτους 15 μήνες της διάγνωσης.


Εξαιτίας των θεραπειών που είναι αρκετά βαριές, ο εργαζόμενος αναγκάζεται να αφήσει την δουλειά του: η κούραση, οι πόνοι είναι κάποια από τα πρώτα συμπτώματα που αναφέρονται από τους ασθενείς, μετά το άγχος και την κατάθλιψη. Το 68% των ερωτηθέντων έπρεπε να σταματήσουν την δουλειά τους.


Πολλοί από αυτούς έπρεπε να αλλάξουν το πρόγραμμα της δουλειάς τους. Συγκεκριμένα, το 29% έπρεπε να αλλάξει το ωράριό του, το 27% να μειώσει τον όγκο εργασίας του και το 19% να αλλάξει τις ευθύνες του. Μερικοί δήλωσαν ότι ήθελαν να συνεχίσουν να εργάζονται «για να μην τους πάρει από κάτω η αρρώστια» ή γιατί «δεν ήθελαν τίποτα να αλλάξει στην καθημερινότητα τους».