ΥΓΕΙΑ

Άσθμα: προς αναζήτηση λύσης για αποφυγή κρίσεων

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει εξέλιξη στον τρόπο της θεραπείας και μείωση της θνησιμότητας, οι ειδικοί χάρη στην παγκόσμια μέρα κατά του άσθματος δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βρουν τον τρόπο για να μειώσουν τις επιπλοκές του άσθματος.
Άσθμα: προς αναζήτηση λύσης για αποφυγή κρίσεων

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει εξέλιξη στον τρόπο της θεραπείας και μείωση της θνησιμότητας, οι ειδικοί χάρη στην παγκόσμια ημέρα κατά του άσθματος δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βρουν τον τρόπο για να μειώσουν τις επιπλοκές του άσθματος.

Πρόκειται για την πιο διαδομένη και χρόνια παιδική ασθένεια. Το άσθμα είναι γνωστό στους γιατρούς και στο μεγαλύτερο κοινό, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες, αυτό που μένει λοιπόν είναι να βρεθεί καταλληλότερη θεραπεία για τον κάθε ασθενή. Ο απολογισμός τον 20 τελευταίων χρόνων με τα κρούσματα άσθματός είναι κάπως αντιφατικός. Μετά το 1990, η θνησιμότητα εξαιτίας αυτή της ασθένειας έχει μειωθεί, αντίθετα η εισαγωγή παιδιών κάτω των 15 ετών στα νοσοκομεία βρίσκεται σε συνεχή αύξηση τα 10 τελευταία χρόνια σύμφωνα με το διεθνές ινστιτούτο υγείας.

Μια σειρά άρθρων που δημοσιεύτηκαν στην βρετανική εφημερίδα The Lancet αποκαλύπτει κάποια δυσοίωνα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της ασθένειας. Σύμφωνα με μια έρευνα που είχε γίνει στην Ευρώπη και αφορούσε το άσθμα τονίζεται ότι τα 2/3 των εισαγωγών για κρίσεις άσθματος θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν δεν είχαν χορηγηθεί λάθος δόσεις κορτικοστεροειδών φαρμάκων, που από ότι φαίνεται είναι και η πιο αποτελεσματική θεραπεία. Βέβαια είναι και άλλοι οι παράγοντες που μπορεί να επιβραδύνουν μια θεραπεία: σε πολύ νεαρή ηλικία το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί με την μορφή βρογχιολίτιδας, η οποία προκαλεί το ίδιο σφύριγμα κατά την αναπνοή.

Ακόμα πολλοί φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τα κορτικοστεροειδή φάρμακα καθώς λέγεται ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά ασθενείς εκτιμούν ότι η υποβολή τους στα συμπτώματα είναι συχνά μέρος της διαχείρισης της νόσου, ή συγχέουν την θεραπεία των συμπτωμάτων (εισπνοές με βρογχοδιασταλτικά κατά την διάρκεια έντονων ή όχι κρίσεων) και την θεραπεία της ασθένειας (εισπνοές με κορτικοστεροειδή), που αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να περιορίζουν τις κρίσεις αλλά όχι να θεραπεύουν την νόσο.