ΥΓΕΙΑ

Προσοχή! Οι επικίνδυνες παρενέργειες του τατουάζ “henna”

Κάθε καλοκαίρι οι οργανωμένες παραλίες, κυρίως στα νησιά, γεμίζουν με σημεία όπου μπορεί κανείς να πάει και να του κάνουν ένα προσωρινό τατουάζ, το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως “henna” (χέννα), συνήθως σε έντονο μαύρο χρώμα
Προσοχή! Οι επικίνδυνες παρενέργειες του τατουάζ “henna”

Κάθε καλοκαίρι οι οργανωμένες παραλίες, κυρίως στα νησιά, γεμίζουν με σημεία όπου μπορεί κανείς να πάει και να του κάνουν ένα προσωρινό τατουάζ, το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως “henna” (χέννα), συνήθως σε έντονο μαύρο χρώμα. Όπως, όμως, και κάθε τατουάζ, έτσι και η χέννα κρύβει ορισμένους κινδύνους, αν δεν είστε προσεκτικοί.

Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμούς στο δέρμα, μολύνσεις ακόμα και ουλές από τέτοιου είδους τατουάζ. Ηειδικά η "μαύρη χέννα" μπορεί να περιέχει την προστιθέμενη χρωστική ουσία «λιθανθρακόπισσα» και π-φαινυλενοδιαμίνη, επίσης γνωστή ως PPD, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Στην φωτογραφία βλέπετε ένα κλασικό παράδειγμα αλλεργικής δερματικής αντίδρασης σε κακής ποιότητας χέννα, σε τατουάζ.



Η χέννα παρασκευάζεται από ένα φυτό και τυπικά παράγει μία καφέ, πορτοκαλί-καφέ ή κοκκινωπό-καφέ απόχρωση. Επιπλέον συστατικά πρέπει να προστεθούν στην συνέχεια για την παραγωγή άλλων χρωμάτων. Ακόμη όμως και καφέ αποχρώσεις προϊόντων χέννας που διατίθενται στο εμπόριο μπορεί να περιέχουν άλλα συστατικά, τα οποία προορίζονται για να κάνουν πιο σκούρο το χρώμα και να το κάνουν επίσης να διαρκεί περισσότερο στο δέρμα.

Η χέννα έχει λάβει έγκριση για το βάψιμο των μαλλιών και το PPD χρησιμοποιείται στα καλλυντικά σαν βαφής μαλλιών, αλλά κανένα από αυτά τα πρόσθετα χρωμάτων δεν έχει εγκριθεί για την άμεση εφαρμογή στο δέρμα.

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας πριν κάνετε τατουάζ!

Αφαίρεση τατουάζ: Ό,τι θέλετε να ρωτήσετε!

Κίνδυνος ακρωτηριασμού λόγω κακής ποιότητας τατουάζ

Αφαίρεση τατουάζ: Τι σημάδι θα αφήσει