ΥΓΕΙΑ

Πώς θα αποφύγετε τους μύκητες στα πόδια

Καθώς ετοιμαζόμαστε για τη... σεζόν των εκτεθειμένων ποδιών, υπάρχει κάτι που πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας: τα πόδια μας είναι «μαγνήτες» για τους βλαβερούς μύκητες.

Πώς θα αποφύγετε τους μύκητες στα πόδια

Οι μύκητες ζουν και αναπαράγονται στο θερμό και υγρό περιβάλλον και μπορεί να προκαλέσουν έντονη φαγούρα, κοκκίνισμα και πληγές στην επιδερμίδα.

Γνωρίζουμε ότι τα γυμνά πόδια δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με υγρές επιφάνειες, όπως το βρεγμένο πάτωμα ή ένα βρεγμένο χαλάκι.

Δείτε μερικά ακόμη μέρη στα οποία «παραμονεύουν» οι μύκητες και πώς μπορείτε να προστατευθείτε.

1. Στο τρίχωμα των κατοικιδίων

Οι γάτες και οι σκύλοι απορρίπτουν μικροσκοπικά τμήματα από το τρίχωμα και το δέρμα τους, τα οποία «περιφέρονται» μέσα στο σπίτι. Οι μύκητες προσκολλώνται στο τρίχωμα και το δέρμα των ζώων, μολύνοντας τα πόδια μας όταν περπατάμε ξυπόλυτοι μέσα στο σπίτι. Υπάρχουν στη αγορά ειδικά σαμπουάν για τα κατοικίδια ώστε να προστατεύσουμε τόσο το κατοικίδιό μας όσο και τις πατούσες μας.

2. Στο εσωτερικό των παπουτσιών

Τα δάχτυλα των ποδιών «κλειδώνουν» ανάμεσά τους την υγρασία όταν πιέζονται μέσα στα παπούτσια. Αυτή η υγρασία επιτρέπει στους μύκητες που υπάρχουν ήδη στα πόδια να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν. Όσο πιο άνετα είναι τα παπούτσια, τόσο καλύτερα για τα πόδια μας.

3. Στις κάλτσες

Το ύφασμα της κάλτσας μπορεί να διευκολύνει την αναπαραγωγή των μικροοργανισμών. Το βαμβάκι, για παράδειγμα, λειτουργεί σαν σφουγγάρι και παραμένει υγρό όταν τα πόδια ιδρώνουν. Τα συνθετικά υλικά, αντιθέτως, απομακρύνουν την υγρασία. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικό αποσμητικό για να κρατήσουμε τα πόδια μας όσο το δυνατόν πιο στεγνά.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι μύκητες "λατρεύουν" τα ανθρώπινα πόδια
Πεντικιούρ: Συμβουλές προστασίας από τους μύκητες
Μυρίζουν τα πόδια; Το ...σφηνάκι που λύνει το πρόβλημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ