ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνο: τα παιδιά μας έχουν χοληστερίνη

Τα παιδιά που επηρεάζονται από την οικογενή υπερχοληστερολαιμία (ασθένεια που παρουσιάζεται όταν έχουμε υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό μας) πρέπει να εξετάζονται, δηλώνουν οι ειδικοί.

Επικίνδυνο: τα παιδιά μας έχουν χοληστερίνη

Σύμφωνα με την ιατρική εφημερίδα JAMA, στις ΗΠΑ τουλάχιστον το 3% των παιδιών και εφήβων έχουν χοληστερίνη. Πρόκειται για ποσοστό όχι και πολύ ανεβασμένο κατά τους υπεύθυνους της έρευνας: η αμερικανική κοινωνία προτείνει να προσδιοριστούν τα λιπίδια που βρίσκονται στους νέους με το πρόσχημα ότι τουλάχιστον το 20% των νέων έχουν χοληστερίνη. Έτσι, μετά το 2011, αυτή η μελέτη επιτηρείται από το National heart, lung, and blood institute (NHLBI) για παιδιά ηλικίας 9 έως 11 ετών και έφηβους ηλικίας 17 έως 21.

«Η υπερχοληστερολαιμία είναι αρκετά συχνή στους νέους καθώς προσβάλει το 5% αυτών. Όμως η οικογενή υπερχοληστερολαιμία είναι αυτή που πρέπει να μας ανησυχεί» τονίζει ο καθηγητής Jean-François Girardet, ενδοκρινολόγος σε νοσοκομείο του Παρισιού. Αυτή η κληρονομική ασθένεια κρύβει πολλούς κινδύνους καθώς μπορεί να προκαλέσει πρώιμα καρδιοαγγειακά προβλήματα σε εφηβική ηλικία και να μειώσει τον χρόνο ζωής. Η έλλειψη της σωστής θεραπείας μπορεί να μεταμορφώσει της αρτηρίες ενός 40άρη σαν και αυτές που έχει ένας 80άρης.

Πρόκειται για μια ασθένεια που αγγίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι ειδικοί προσπαθούν να βρουν τρόπο για να ανιχνεύουν έγκαιρα την ασθένεια γι'αυτό και πρότειναν να εντοπίσουν τις οικογένειες που έχουν ανεβασμένη χοληστερίνη και κάποιο μέλος είχε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή σε νεαρή ηλικία καρδιακό πρόβλημα. Για να αποφευχθούν τέτοια κρούσματα οι ειδικοί τονίζουν ότι πρώτα πρέπει να προσέχουμε την διατροφή μας αποφεύγοντας τροφές πλούσιες σε κορεσμένα και άλλα λίπη, τα έτοιμα φαγητά αλλά να καταναλώνουμε ίνες.