ΥΓΕΙΑ

Ένα ξεχασμένο σεξουαλικό νόσημα ξαναχτυπά

Μια αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει την δυναμική επιστροφή του σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος στις δυτικές χώρες.

Ένα ξεχασμένο σεξουαλικό νόσημα ξαναχτυπά

Ο αριθμός των κρουσμάτων της σύφιλης, του σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος ενώ είχε σχεδόν εξαφανιστεί, τώρα έχει διπλασιαστεί στις ΗΠΑ κατά το 2005 και 2013, έχοντας προσβάλει πάνω από 16.000 άτομα, αποκαλύπτει μια πρόσφατη έρευνα που έγινε από το κέντρο πρόληψης και ελέγχου ασθενειών, την αμερικάνικη αντιπροσωπεία δημόσιας υγείας.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι αρκετά ανησυχητικά και απασχολούν όλο και περισσότερες χώρες.

Η σύφιλη μεταδίδεται συνήθως μέσω ενός βακτηρίου το οποίο μεταφέρεται με την σεξουαλική πράξη. Αν οι υπεύθυνοι της δημόσιας υγείας έφεραν στο φως αυτά τα αποτελέσματα για να μπορέσουν να αποτρέψουν την μετάδοση του νοσήματος στα ετερόφυλα ζευγάρια, απέδειξαν ταυτόχρονα την αναποτελεσματικότητά τους όσον αφορά τα ομοφυλόφιλα και αμφιφυλόφιλα ζευγάρια ανδρών καθώς αποτελούν το 75% των περιστατικών.

«Πρέπει να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση για την πρόληψη αυτού του μεταδιδόμενου νοσήματος για να μπορέσουμε να μειώσουμε τα ποσοστά» δηλώνει η Gail Bolan, διευθύντρια στο τμήμα των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων στο κέντρο πρόληψης και ελέγχου ασθενειών.

Μετά την ανακάλυψη του πρώτου αντιβιοτικού, το ποσοστό θνησιμότητας εξαιτίας της σύφιλης είχε μειωθεί. Η αρρώστια εξελίσσεται ραγδαία και το τελευταίο στάδιό της χαρακτηρίζεται από τρομερό πόνο και καρδιαγγειακά προβλήματα, αρθριτικά και νευρολογικά.

Ωστόσο με την κυκλοφορία της πενικιλίνης από το 1940 καταφέραμε να εξαλείψουμε σχεδόν ολοκληρωτικά αυτό το βακτήριο στις δυτικές χώρες.