ΥΓΕΙΑ

Πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα τα παιδιά που δεν κοιμούνται πολύ

Η παχυσαρκία αναδεικνύεται σε μάστιγα των καιρών μας, επηρεάζοντας μάλιστα όλο και περισσότερα μικρά παιδιά.

Πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα τα παιδιά που δεν κοιμούνται πολύ

Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics αποκαλύπτει ότι ένας από τους λόγους που μπορεί ένα παιδί να ξεπεράσει το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος είναι η έλλειψη ύπνου.

Σε μια από τις εκτενέστερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί ποτέ για τον ύπνο και την παιδική παχυσαρκία, οι ερευνητές μελέτησαν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της έλλειψης ύπνου σε παιδιά έξι μηνών έως επτά ετών.

Οι ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων της Μασαχουσέτης αξιολόγησαν βασικούς δείκτες – όπως το ύψος, το βάρος, το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και η περίμετρος της μέσης – για επτά ολόκληρα χρόνια σε σχέση με τις συνήθειες των παιδιών στον ύπνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα παιδί πρέπει να κοιμάται συγκεκριμένες ώρες ανάλογα με την ηλικία του (συμπεριλαμβάνεται ο μεσημεριανός ύπνος και γενικότερα ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας):

- Για τα παιδιά από έξι μηνών έως δύο ετών, οι απαιτούμενες ώρες ύπνου δεν πρέπει να είναι λιγότερες από 12 ημερησίως
- Για τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως δέκα ετών, απαιτούνται 10 ώρες ύπνου καθημερινά
- Τα παιδιά πέντε έως επτά ετών χρειάζονται περίπου εννέα ώρες ύπνου κάθε μέρα

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι για τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερες ώρες απ' όσες πρέπει, σύμφωνα με τα παραπάνω, ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι αρκετά μεγάλος.

Διαβάστε επίσης:

Παιδική παχυσαρκία: Η διαφήμιση που σοκάρει
Ο ρόλος του εκφοβισμού στην παιδική παχυσαρκία