ΥΓΕΙΑ

Ηπατίτιδα Β και C: η έρευνα βοηθά στη καλύτερη φροντίδα

Με τη πρόοδο στη θεραπεία και στον έλεγχο επαναπροσδιορίζονται οι δημόσιες προτεραιότητες. Μισό εκατομμύριο Γάλλοι έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα B (VHB) ή C (VHC).

Ηπατίτιδα Β και C: η έρευνα βοηθά στη καλύτερη φροντίδα

Αυτές οι δύο ιογενείς ασθένειες, οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε κίρρωση ή καρκίνο, είναι υπεύθυνες για πάνω από 4.000 θανάτους τον χρόνο. Ενώ πρόκειται για ένα από τα ποιο σοβαρά προβλήματα υγείας στην Γαλλία δεν έχει γίνει ακόμα η κατάλληλη έρευνα και έλεγχος, εντούτοις έχουν γίνει κάποιες τελευταίες καινοτομίες στον τομέα αυτό. Μια νέα συμφωνία οδήγησε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, διορισμένων από τον Υπουργό Υγείας, να υποστηρίξουν σε μια έκθεση που θα παρουσιάζονταν από τον καθηγητή Daniel Dhumeaux, την ταχεία εφαρμογή των επιπλέον μέτρων και πρώτα από όλα τον έλεγχο που πρέπει να γίνεται.

Είναι γεγονός ότι μόνο ένας στους δύο ασθενείς γνωρίζει ότι έχει προσβληθεί. Μέχρι σήμερα ο έλεγχος γινόταν σε ανθρώπους που είχαν ένα συγκεκριμένο προφίλ και ταίριαζε με αυτό των αρρώστων (χρήστες ναρκωτικών, μετανάστες, κρατούμενοι, οροθετικοί του AIDS).

Οι ειδικοί που εργάζονται υπό την αιγίδα του Γαλλικού Οργανισμού για την Έρευνα του AIDS και της ηπατίτιδας και του Οργανισμού της Έρευνας για το συκώτι διέταξαν να διευρύνουν τις ομάδες που εξετάζονται. Συμβούλευσαν ακόμα τους άνδρες να κάνουν το κατάλληλο τεστ τουλάχιστον μια φορά στις ζωή τους και τις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη τους.

Τα τεστ Trod, τεστ γρήγορης διάγνωσης, έχουν πάρει έγκριση για την ηπατίτιδα Β και τώρα αναμένεται και για την C. Επιπλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η θεραπεία για την ηπατίτιδα Β, αντίθετα είναι γνωστό ότι την C δεν μπορούμε να την θεραπεύσουμε αλλά μόνο να την περιορίσουμε και να την ελέγξουμε.