ΥΓΕΙΑ

Δείτε γιατί δεν πρέπει να φοράτε τους φακούς επαφής όλη μέρα

Οι φακοί επαφής μπήκαν για πρώτη φορά στη ζωή μας πριν από 126 ολόκληρα χρόνια και έφεραν την επανάσταση στην οφθαλμολογία.

Δείτε γιατί δεν πρέπει να φοράτε τους φακούς επαφής όλη μέρα

Οι ειδικοί συνιστούν να μη φοράμε τους φακούς για περισσότερες από 8 ώρες καθημερινά και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής ως προς τον καθαρισμό τους.

Ο λόγος είναι ότι οι φακοί δεν επιτρέπουν στο μάτι να τροφοδοτείται με οξυγόνο και δυστυχώς οι επακόλουθες βλάβες δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.

Η κατάχρηση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην τύφλωση, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν προειδοποιητικές ενδείξεις.

Μία από τις σοβαρές παθήσεις που οφείλονται στην υπέρμετρη χρήση των φακών επαφής είναι η λεγόμενη νεοαγγείωση του κερατοειδούς.

2bryr

Ο κερατοειδής είναι το διάφανο εξωτερικό περίβλημα του ματιού και είναι το μοναδικό σημείο του σώματος που οξυγονώνεται απευθείας από το περιβάλλον και όχι από το αίμα.

Ωστόσο, ο φακός επαφής διακόπτει την τροφοδότηση του οξυγόνου. Ως αντίδραση σε αυτήν την έλλειψη, σχηματίζονται νέα αιμοφόρα αγγεία επάνω από τον κερατοειδή, ώστε να του παρέχουν οξυγόνο.

0910-notinfectious6

Εάν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί, το μάτι μπορεί να καλυφθεί από τα νέα αγγεία και ο κερατοειδής να γίνει αδιαφανής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νεοαγγείωση του κερατοειδούς μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση.

Η πάθηση εξελίσσεται με την πάροδο των ετών και δε γίνεται εύκολα αντιληπτή στα πρώτα της στάδια. Σε προχωρημένο στάδιο, προκαλεί το κοκκίνισμα και τον έντονο ερεθισμό των ματιών.