ΥΓΕΙΑ

Όλο και περισσότερο παχαίνουν οι πλούσιες χώρες του κόσμου

Από το 2008 μέχρι και σήμερα, η παγκόσμια οικονομική ύφεση ανάγκασε αρκετές οικογένειες να μειώσουν τις δαπάνες τους στο φαγητό, ιδιαίτερα όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.).

Όλο και περισσότερο παχαίνουν οι πλούσιες χώρες του κόσμου

Ωστόσο, ακόμη και σε χώρες που αντιστέκονται σθεναρά στην κρίση, ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες στρέφονται στην ανθυγιεινή διατροφή, με τις γυναίκες και τα άτομα χαμηλότερου εισοδηματικού και μορφωτικού επιπέδου να εκδηλώνουν έντονες τάσεις παχυσαρκίας.

Η Αυστραλία, η Γαλλία, το Μεξικό και η Ελβετία είναι μερικές από τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου που παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις στους δείκτες παχυσαρκίας, σύμφωνα με την έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α.

Τα ποσοστά φαίνεται να παραμένουν σταθερά σε άλλα ανεπτυγμένα κράτη όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιταλία και η Κορέα.

Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η οικονομική κρίση πιθανότατα έχει συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση των δεικτών παχυσαρκίας».

Η έκθεση βασίστηκε σε δεδομένα που αφορούσαν σε 10 χώρες-μέλη του Ο.Ο.Σ.Α. και πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κογκρέσο για την Παχυσαρκία, το οποίο θα λάβει χώρα στη Βουλγαρία.

Οι αυξανόμενοι δείκτες παχυσαρκίας πρόκειται να επιφορτίσουν τις κυβερνήσεις με το επιπρόσθετο κόστος περίθαλψης για τους χρόνια πάσχοντες από ασθένειες όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος, αναφέρει η σχετική έκθεση.

Η έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. δημοσιεύεται διαδικτυακά εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ