ΥΓΕΙΑ

Η «Λευκή Πανούκλα» ξαναχτυπά

Μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο σε οποιοδήποτε δημόσιο χώρο ή μέσο μεταφοράς, όπως ο χώρος εργασίας, ένα λεωφορείο ή ένα ταξί. Βρίσκεται παντού...

Η «Λευκή Πανούκλα» ξαναχτυπά

Αρκετά από τα στελέχη μυκοβακτηρίων που ευθύνονται για τη μολυσματική νόσο είναι μάλιστα εξαιρετικά ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστούν χρόνια για να αντιμετωπιστεί η μόλυνση ή ότι χρειάζεται αγωγή με εναλλακτικά φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες.

Η φυματίωση χαρακτηρίζεται ως «η νόσος των φτωχών». Η κακή ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, ο κακός εξαερισμός, η κακή διατροφή, η συγκατοίκηση πολλών ατόμων σε μικρούς χώρους αλλά και η ελλιπής αντίδραση του συστήματος περίθαλψης είναι οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εξάπλωση της νόσου.

Η φυματίωση πήρε το προσωνύμιο «Λευκή Πανούκλα» κατά το 18ο αιώνα και οδηγεί στο θάνατο πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

1TB

Είναι μια περίπλοκη ασθένεια που μπορεί να προσβάλλει πολλά όργανα του σώματος ταυτόχρονα, παραμένοντας σε λανθάνουσα κατάσταση για πολλά χρόνια. Η κύρια μορφή της νόσου προσβάλλει τους πνεύμονες, προκαλώντας εκτενείς βλάβες και τελικά το θάνατο.

Η Εκτεταμένης Αντοχής Φυματίωση (XDR-TB) και η Πολυανθεκτική Φυματίωση (MDR-TB) αποτελεί μάστιγα στο Νότια Αφρική. Βρίσκεται παντού και αποτελεί τη βασικότερη αιτία θανάτου στον πληθυσμό της περιοχής.

Σε ποσοστό έως και 80%, οι ανθεκτικές μορφές φυματίωσης μεταδίδονται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο, αντί να εξελίσσονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

2TB

Ο βασικός λόγος που τα μυκοβακτήρια καταφέρνουν να αποκτήσουν «ανοσία» στα συμβατικά φάρμακα κατά της φυματίωσης είναι η αδυναμία ολοκλήρωσης της αγωγής σε προηγούμενη λοίμωξη. Έτσι, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί εκτίθεται μόνο μερικώς στις δραστικές και στη συνέχεια μεταλλάσσονται.

Η εξάπλωση αυτών των επικίνδυνων μορφών φυματίωσης προκαλεί έντονες ανησυχίες, καθώς τα κρούσματα εντοπίζονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε χώρες της Ευρώπης, την Κίνα και την Ινδία.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΠΟΥ για το 2013 (2013 Global TB report), οι ανθεκτικές μορφές φυματίωσης έχουν ήδη χτυπήσει 92 χώρες σε όλο τον κόσμο.