ΥΓΕΙΑ

Έχετε δυσκολία στην αναπνοή; Καλέστε άμεσα τον γιατρό σας!

Αν δυσκολεύεστε να πάρετε βαθιά αναπνοή και νιώθετε διαρκώς να σας "λείπουν ανάσες" ακόμα και όταν κάνετε τις πιο απλές των δραστηριοτήτων, τότε μην το αμελήσετε. Οφείλετε να κάνετε εξετάσεις, αφού υπάρχει πιθανότητα να κινδυνεύετε από προβλήματα στην καρδιά, στους πνεύμονες και τα νεφρά.

Έχετε δυσκολία στην αναπνοή; Καλέστε άμεσα τον γιατρό σας!

Η αναπνοή μπορεί να είναι μια μηχανική λειτουργία του οργανισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και απλή, καθώς συμβάλλουν τα εξής:

-Το κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει τους αναπνευστικούς μύες

-ΠΟι αισθητήρες ελέγχου του οξυγόνου και των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα

-Οι μύες του θωρακικού τοιχώματος,

-Το διάφραγμα και το νεύρο που το ελέγχει

-Οι αεραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του στόματος και της μύτης

-Η καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα

-Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το άγχος

-Η λειτουργία των νεφρών που επηρεάζει το φορτίο των υγρών στο σώμα

Τα προβλήματα στην αναπνοή, μπορεί να οφείλονται σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω λειτουργίες και εφόσον συμβαίνει αυτό, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να κινδυνεύετε από τα ακόλουθα προβλήματα υγείας:

-Προβλήματα με την καρδιά: Όταν η καρδιά δεν λειτουργεί σωστά δεν μπορεί να στείλει αρκετό αίμα στους πνεύμονες. Οι ασθενείς έτσι αισθάνονται μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή, μερικές φορές ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Οι πνεύμονες μπορεί να λειτουργούν κανονικά, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, εκτός αν η καρδιά είναι σε θέση να στέλνει και να αντλεί αρκετό αίμα σε αυτούς. Ασθενείς με προβλήματα καρδιακής βαλβίδας μπορεί επίσης να αισθάνονται την ότι τους λείπουν ανάσες. Η στένωση ή η διαρροή στις βαλβίδες εμποδίζει το αίμα να κυκλοφορεί αποτελεσματικά.

-Πνευμονική νόσος: Παραδείγματα τέτοιας νόσου είναι η χρόνια αποφρακτική νόσος των αεραγωγών, το εμφύσημα και η πνευμονική ίνωση. Σε αυτή την περίπτωση ακόμη και αν η καρδιά εξακολουθεί να λειτουργεί καλά, είναι οι πνεύμονες που έχουν πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι το αίμα στον οργανισμό σας δεν οξυγονώνεται σωστά. Είναι τότε πιθανό να πάσχετε από άσθμα, ή και να έχετε όγκους στους πνεύμονες που εμποδίζουν τους βασικούς αεραγωγούς.

-Πνευμονική εμβολή: Προκαλείται από ένα μεγάλο θρόμβο από κάποιο άλλο σημείο στο σώμα, το οποίο μετακινήθηκε στους πνεύμονες και πλέο μπλοκάρει κάποια κεντρική πνευμονική αρτηρία. Αυτό προκαλεί ξαφνική δύσπνοια και αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό.

-Νεφρική νόσος: Μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση υγρών προς την καρδιά, γεγονός που προκαλεί δύσπνοια στο άτομο, αφού ο πνεύμονας δεν κινείται ελεύθερα, αλλά περιορίζεται από τα υπερβολικά υγρά.

-Νευρολογικές διαταραχές: Μερικές φορές επηρεάζουν την λειτουργία των αναπνευστικών μυών και προκαλούν προβλήματα στο νωτιαίο μυελό ή εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ είναι γνωστό ότι μπορεί επίσης να προκαλέσει και δύσπνοια.

Αν παρατηρήσετε ότι έχετε δυσκολία στην αναπνοή, μην το αμελήσετε και επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Δέκα "αθώα" συμπτώματα που απειλούν την ζωή σας

Κίνδυνος-θάνατος τα εγκαύματα από τον ήλιο για ανάπτυξη μελανώματος

Προσοχή! Το ούρα μπορεί να σας "πουν" αν έχετε καρκίνο ή διαβήτη

Τα 4 συμπτώματα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τη χολή σας